graniastosłup prosty
CDS: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o wysokości 6, krótsza przekątna graniastosłupa jest
nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni, dłuższa pod kątem 30. Oblicz objętość i Pc bryły.
25 maj 20:18
CDS: proszę o pomoc...
25 maj 20:28
CDS: ludzie, ratujcie...
25 maj 20:36
CDS: nikt mi nie pomoże? chociaż jakaś drobna wskazówka...
25 maj 20:44
CDS: błagam....
25 maj 20:53
CDS: ref
25 maj 20:57
krystek: Zrób rysunek ! Zauważ ,że wysokość i przekątna są w Δ prostokątnycho kątach 60 i 30 stopni
25 maj 21:03
CDS: rysunek mam już od dawna, od tego zacząłem, to też zauważyłem i nadal nie wiem...
proszę, pomóżcie
25 maj 21:06
CDS: proszę...
25 maj 21:15
CDS: ludzie, pliss...
25 maj 21:23
CDS: nikt?
25 maj 21:41
CDS: pliss
25 maj 22:02
CDS: mam takie coś
P= 6a
P= xy/2
(x/2)2 + (y/2) 2 = a 2
H/x= tg 30
H/y= pierwiastek z 3
co mogę dalej z tym zrobić?
25 maj 22:30
Anna: pomagam
25 maj 22:48
Anna: Wnioskuję z Twego zapisu, że rysunek masz poprawny, więc nie rysuję, lecz kontynuuję.
| | x√3 | |
Z przyrównania: |
| = y√3 ⇒ x= 3y |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Teraz pole rombu: P = |
| x*y = |
| *3y*y = |
| y2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Oraz: P = ah = 6a
| | x | | y | |
Poza tym: ( |
| )2 + ( |
| )2 = a2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3y | | y | | y2 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 9y2 | | y2 | | y4 | |
|
| + |
| = |
| /*16 |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
40y
2 = y
4
y
4−40y
2 = 0
y
2(y
2−40) = 0 ⇒ y
2 = 0 − sprzeczne z treścią
⇒ y
2 = 40 ⇒y =
√40 = 2
√10
y=2√10
x = 3*2
√10 =6√10
H = 2
√10*
√3 =2√30
I do wzorów:
V=a*h*H = 10*6*2
√30 =
120√30
Pc=2a*h + 4a*H = 2*10*6 + 4*10*2
√30 = 120+80
√30=
40(3+2√30)
25 maj 23:15