ciag geo.
slssls: suma wyrazów skonczonego ciagu geom. jest rowna 765. pierwszy wyraz =9, iloraz =4. wyznacz
liczbe wyrazów tego ciagu
25 maj 19:54
slssls: up
25 maj 20:08
Eta:
a1=9 , q=4
a2= a1*q=.... a3= a2*q=.... a4= a3*q=...
9+36+144+576= 565
podaj odp .........
25 maj 20:30
Eta:
poprawiam chochlika
9+36+144+576= 765
25 maj 20:31
slssls: n=4
a nie ma na to innego sposobu? jesli były by wieksze liczby tak było by trodno?
25 maj 20:46
Eta:
4
4−1= 255
4
n= 256
4
n= 4
4
n= 4
25 maj 20:51
slssls: zle wzór napisałes, tak mi sie wydaje
1−qn
−−−−−−−−−−
1−qn
a to chyba jest roznica?
25 maj 20:57
slssls:
1−q
n
−−−−−
1−q
tak
25 maj 20:58
Eta:
to tylko Ci się wydaje

bo
| | 1−qn | | −(qn−1) | | qn−1 | |
|
| = |
| = |
|
|
| | 1−q | | −(q−1) | | q−1 | |
25 maj 21:01
slssls: dlaczego dzielac przez 3, tak jakos dziwnie połowa liczb ci zniknęła? jest to napewno dobrze?
25 maj 21:02
slssls: a nie :?
−qn−1
−−−−−−−
−q−1
?
25 maj 21:04
Eta:
Echhh z Wami
3*(4
n −1)= 765 / :3
4
n−1= 255
itd.........
25 maj 21:05
slssls: aaaaa

dzieki za wyrozumiałesc
25 maj 21:09
Eta:
25 maj 21:19