/
aśka: W trapez ABCD wpisano okrąg o promieniu 12 cm. Ramię BC ma długość 25 cm. Jakie długości mają
odcinki styczne wyznaczone na ramieniu BC przez punkt styczności S?
25 maj 19:14
Bogdan:

r = 12
x + y = 25 i 12
2 = x * y,
x, y > 0
25 maj 19:29
Onmet: Zawsze jeśli okrąg jest wpisany w trapez ten trójkąt jest prostokątny
25 maj 19:43
Bogdan:
Tak
25 maj 19:45
aśka: i co z tym dalej zrobić?
25 maj 19:56
Bogdan:
rozwiąż po prostu podany układ równań
25 maj 19:58
aśka: no wyszło równanie kwadratowe, rozwiązanie to x1=16 i x2=9
25 maj 20:01