Oblicz
tiv: Suma długości podstaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równa 16cm, a kąt
rozwarty trapezu ma miarę 150o. Oblicz dł.promienia okręgu i dł.podstaw trapezu.
25 maj 19:03
Bogdan:

Czworokąt jest opisany na okręgu o promieniu długości r ⇒ a + b = c + c ⇒ c = 8
Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 30
o i 60
o: c = 2*2r = 4r
4r = 8 ⇒ r = 2
25 maj 19:19
tiv: a jak obliczyć podstawy?
25 maj 19:23
Bogdan:
Spróbuj sam, zaproponuj swoje rozwiązanie.
25 maj 19:32
tiv: W odpowiedziach mam 4√3+8 i 8−4√3 a mi wyszło 8√3+16 i 16−8√3 dobrze?
25 maj 19:37
Bogdan:
Proponowałem Ci przedstawienie swojego rozwiązania, w jaki sposób ustaliłeś swoje liczby?
25 maj 19:45
tiv: c wyliczyłem w ten sposób wiedząc że r=2 więc odcinek od kąta 30o do h równa się 4√3 więc
c=16−8√3. Analogicznie wyliczyłem a ale coś mi się nie zgadza
25 maj 20:04
tiv: już mi wyszło. Znalazłem błąd, Dzięki za pomoc
25 maj 20:12
Bogusia: A mi noc nie wychodzi. Jak to się liczy
3 sty 18:06
5-latek:

a= 2*4
√3+b
wiemy ze 2*4
√3+b+b=16
wylicz z tego b i a
3 sty 18:32
5-latek: na rysunku ma byc 4√3
3 sty 18:33