Funkcja homograficzna/Hiperbola
Karpiu: Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej i naszkicuj jej wykres.
f(x)=−x+4x+2
Witajcie, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na powyższym przykładzie jak takie zadanie się
wykonuje?
Oto jeden z przykładów na sprawdzian, dlatego proszę o pomoc i wszelkie wskazówki.
Z góry dziękuje
25 maj 17:59
Karpiu: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
25 maj 18:33
Karpiu: Odświeżam
25 maj 19:42
Bogdan:
Można podzielić licznik przez mianownik.
−1
−−−−−−−−−−−−
(−x + 4) : (x + 2)
x + 2
−−−−−−−
6
| | 6 | |
narysuj wykres y = |
| przesuń go o dwie jednostki w lewo i jedną jednostkę w dół. |
| | x | |
25 maj 19:51
Karpiu: Witajcie, znowu odświeżam, gdyż nie umiem tego robić
f(x)=
2x+8x+3
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2x+8):(x+3)
−2x+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10
Nie wiem jak to ma być, pewnie źle jest wykresów też nie potrafię rysować. Proszę o pomoc
26 maj 18:09
Karpiu: hmm
26 maj 18:32
Łukasz: Dalej nic
26 maj 19:32
Bogdan:
2
−−−−−−−−−−
(2x + 8) : (x + 3)
−2x − 6
−−−−−−−−
2
| | 2 | |
Narysuj y = |
| przesuń o 3 w lewo i 2 w górę |
| | x | |
26 maj 20:23
Karpiu: Wszystko ładnie i fajnie, ale skąd się tam wzięło −6?
26 maj 20:50
Bogdan:
bo mnożymy liczbę z nad kreski przez wyrażenie w nawiasie będące dzielnikiem
i wynik zapisujemy z przeciwnym znakiem,
2 * (x + 3) = 2x + 6, ten wynik zapisujemy z przeciwnymi znakami: −2x − 6
26 maj 20:59
Łukasz: Bardzo dziękuję, już rozumiem jak to liczyć, ale czy ktoś mógłby zademonstrować wykres?
26 maj 22:21