pytanie
tn: co to jest kąt depresji?
25 maj 17:27
ziomek: to samo co kąt załamania?
25 maj 17:34
ziomek: kąt depresji – (depresja widnokręgu, obniżenie widnokręgu), kąt płaski o wierzchołku w punkcie
odpowiadającym oku obserwatora, zawarty między płaszczyzną poziomą przechodzącą przez oko (zw.
płaszczyzną horyzontu), a półprostą o początku w oku obserwatora i przechodzącą przez punkt
znajdujący się pod tą płaszczyzną. Jeśli punkt ten znajduje się nad płaszczyzną horyzontu, to
kąt nazywa się kątem wzniesienia lub elewacją.
25 maj 17:35
tn: Janek stoi na stromym brzegu jeziora, 16m nad jego poziomem. Zauważył ze po jeziorze płynie
łódź, ktorej kat depresji ma miare 21 stopni. W jakiej odległości od brzegu znajduje łódz?
może ktos narysowac kąt depresji
25 maj 17:41
tn: Janek stoi na stromym brzegu jeziora, 16m nad jego poziomem. Zauważył ze po jeziorze płynie
łódź, ktorej kat depresji ma miare 21 stopni. W jakiej odległości od brzegu znajduje łódz?
może ktos narysowac kąt depresji
25 maj 17:41
tn: ?
25 maj 18:00
tn: ?
25 maj 20:06
dero2005:
16L = tg 21
o = 0,3838
L = 41,68 m
25 maj 20:26