tożsamości trygonometryczne
sila: Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych wyrażeń. W przykładach 1−3 należy uprościć wyrażenie,
natomiast od 4 należy sprawdzi, czy równosci są tożsamościami tryg. i podać konieczne
założenia.
1) sinα*cos2α+sin3α
2) sinα*√1+ctg2α ; α∊(π2,π)
3) sinα*√1+ctg2α ; α∊(π, 32)
4) ctgα(1+tg2α)1+ctg2α=tgα
5) 1−2sin2=2cos2−1
6) cos2α−sin2α=2cos2α−1
7) 2cos2α−1=1+2tg2α
8) 1−sinα=ctgα−cosαctgα
9) cos2α1+sinα+cosα1−sinα=2cosα
25 maj 17:20
sila: jeżeli nie da się rozczytać, to:
4) (ctgα(1+tg2α)/(1+ctg2α)=tgα
7) (2)/(cos2α) [...]
8) [...] (ctgα−cosα)/(ctgα)
9) ((cos2α)/(1+sinα)) + ((cosα)/1−sinα)) = (2)/(sinα)
25 maj 17:23
sila: bump
25 maj 17:58