geometria analityczna
Tak, myślę, że tak: Zadania z geometrii analitycznej. Ważne
1] Przekątna kwadratu opisanego na okręgu o równaniu x
2+y
2−2x−4=0 zawiera się w prostej o
równaniu 2x−y−2=0. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
2] Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta w prostej x+y+1=0. Ramię BC zawiera się w
prostej 2x−y−1=0. Wyznacz równanie prostej k zawierającej ramię AC wiedząc, że pkt. P=(−4,0)
należy do prostej k.
Z góry dziękuję za pomoc. Mam więcej takich zadań i dobrze by było, żebym miał jakiś wzór to
może bym coś zrozumiał
25 maj 16:39
Tak, myślę, że tak: To jak, pomoże mi ktoś?
25 maj 18:00
Godzio:
Trochę roboty jest, ale zaraz pomogę ...
25 maj 18:01
Godzio:

x
2 + y
2 − 2x − 4 = 0 ⇒ (x − 1)
2 + y
2 = 5 ⇒ S(1,0), r =
√5
a = 2r = 2
√5
d = a
√2 = 2
√10
|AS| =
√10 /
2
(1 − x)
2 + y
2 = 10 , y = 2x − 2
1 − 2x + x
2 + 4x
2 − 8x + 4 = 10
5x
2 − 10x − 5 = 0
x
2 − 2x − 1 = 0
Δ = 4 + 4 = 8
| | 2 + 2√2 | |
x1 = |
| = 1 + √2 ⇒ y1 = 2 + 2√2 − 2 = 2√2 |
| | 2 | |
x
2 = 1 −
√2 ⇒ y
2 = 2 − 2
√2 − 2 = − 2
√2
A(1 −
√2, −2
√2)
C(1 +
√2, 2
√2)
Prosta prostopadła przechodząca przez S:
| | 1 | | 1 | |
y = − |
| x + |
| ⇒ 2y = −x + 1 ⇒ x = 1 − 2y |
| | 2 | | 2 | |
|BS| =
√10 /
2
(1 − x)
2 + y
2 = 10 x = 1 − 2y
(1 − 1 + 2y)
2 + y
2 = 10
5y
2 = 10
y
2 = 2
y =
√2 ⇒ x = 1 − 2
√2 lub y = −
√2 ⇒ x = 1 + 2
√2
B(1 + 2
√2,
√2)
D(1 − 2
√2,
√2)
Nanieś te współrzędne na układ współrzędnych, narysuj prostą i sprawdź czy nie pomyliłem się z
wierzchołkami A z C lub B z D
25 maj 18:17
Tak, myślę, że tak: B(1 + 2√2, √2) to nie powinno być B(1 + 2√2, −√2) ?
25 maj 18:27
Tak, myślę, że tak: a ktoś wie jak te drugie zrobić?

głupie pytanie, może lepiej czy ktos pomoże?
25 maj 18:35
Godzio:
Dlatego sprawdź bo nie byłem pewien, zaraz Ci napisz to 2, tylko trochę kosmiczne rachunki mi
wychodzą więc chwilkę to zajmie
25 maj 18:39
Godzio:

Zad. 2
AB: y = − x − 1
BC: y = 2x − 1
AC: y = ax + b P(−4,0) ⇒ 0 = −4a + b ⇒ b = 4a ⇒ y = ax + 4a
A:
| | 4a + 1 | |
ax + 4a = − x − 1 ⇒ ax + x = − 4a − 1 ⇒ x = − |
| |
| | a + 1 | |
| | 4a + 1 | | 3a | |
y = −x − 1 = |
| − 1 = |
| |
| | a + 1 | | a + 1 | |
| | 4a + 1 | | 3a | |
A(− |
| , |
| ) |
| | a + 1 | | a + 1 | |
B(0,−1)
C:
| | 4a + 1 | |
2x − 1 = ax + 4a ⇒ 2x − ax = 4a + 1 ⇒ x = |
| |
| | 2 − a | |
| | 8a + 2 | | 9a | |
y = 2x − 1 = |
| − 1 = |
| |
| | 2 − a | | 2 − a | |
| | 4a + 1 | | 9a | |
C( |
| , |
| ) |
| | 2 − a | | 2 − a | |
Za chwilę dalsza część
25 maj 18:41
Tak, myślę, że tak: Ok, dzięki za poświęcenie czasu. Nie lubię geometrii analitycznej, ale to pewnie dlatego, że
jej nie rozumiem
25 maj 18:41
Godzio:
|AC| = |BC|
(x
c − x
a)
2 + (y
c − y
a)
2 = x
c2 + (y
c + 1)
2
x
c2 − 2x
cx
a + x
a2 + y
c2 − 2y
cy
a + y
a2 = x
c2 + y
c2 + 2y
c + 1
− 2x
cx
a + x
a2 − 2y
cy
a + y
a2 = 2y
c + 1
x
a2 + y
a2 = 2x
cx
a + 2y
cy
a + 2y
c + 1
I teraz kawałkami:
| | 16a2 + 8a + 1 + 9a2 | | 25a2 + 8a + 1 | |
xa2 + ya2 = |
| = |
| |
| | (a + 1)2 | | (a + 1)2 | |
| | 86a2 + 16a + 2 | |
2xcxa + 2ycya = |
| |
| | (2 − a)(a + 1) | |
| 25a2 + 8a + 1 | | 86a2 + 16a + 2 | |
| − |
| = |
| (a + 1)2 | | (2 − a)(a + 1) | |
| | (25a2 + 8a + 1)(2 − a) − (86a2 + 16a + 2)(a + 1) | |
= |
| = |
| | (2 − a)(a + 1)2 | |
| | 111a3 + 60a2 + 3a | |
= − |
| |
| | (2 − a)(a + 1)2 | |
I wracamy do równania:
| | 111a3 + 60a2 + 3a | | 18a | |
− |
| = |
| + 1 /(2 − a)(a + 1)2 |
| | (2 − a)(a + 1)2 | | 2 − a | |
−111a
3 − 60a
2 − 3a = 18a(a
2 + 2a + 1) + (2 − a)(a
2 + 2a + 1)
128a
3 + 96a
2 + 24a + 2 = 0 /:2
64a
3 + 48a
2 + 12a + 1 = 0 −− zauważamy wzór skróconego mnożenia
| | 1 | |
(4a + 1)3 = 0 ⇒ a = − |
| |
| | 4 | |
Równanie prostej k:
Uffffffff mam nadzieję, że błędu nie popełniłem, pomijałem pewne przejścia, które polegały
tylko na uproszczeniu wyrażeń
25 maj 18:53
Godzio:
W sumie bezmyślnie wysłałem ... prosta k ma dodatni współczynnik
więc musiałem się gdzieś walnąć
Narazie sobie to odpuszczę

Jak wpadnę na jakiś prostszy pomysł to dam znać
25 maj 18:55
Godzio:
y = − x − 1
y = 2x − 1
Mamy taki wzorek:
| | a1 − a2 | | −1 − 2 | |
tgφ = | |
| | = | |
| | = 3 |
| | 1 + a1a2 | | 1 − 2 | |
Kąt między prostymi AB i AC musi być taki sam więc:
| | a1 − a3 | | −1 − a3 | |
tgφ = | |
| | = | |
| | = 3 |
| | 1 + a1a3 | | 1 − a3 | |
| −1 − a3 | | −1 − a3 | |
| = 3 lub |
| = − 3 |
| 1 − a3 | | 1 − a3 | |
−1 − a
3 = 3 − 3a
3 lub −1 − a
3 = −3 + 3a
3
2a
3 = 4 lub 4a
3 = 2
| | 1 | |
y = 2x + 8 lub y = |
| x + 2 |
| | 2 | |
Pierwsza prosta jest równoległa do BC więc ją odrzucamy:
Heh, wystarczy chwilkę pomyśleć
25 maj 19:02
dorotka: 1. przekątna kwadratu opisanego na okręgu o równaniu (x−1)2 + y2 = 5 jest zawarta w prostej
2x − y − 2 = 0. wyznacz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
2. Oblicz długość cięciwy, którą okrąg (x+3)2 + (y−2)2 = 16 wyznacza na prostej y = −x + 3
10 lis 13:39