pomocy prosze!!
Mateusz:
PROSZĘ O POMOC JAK NAJSZYBSZĄ
1. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−3x2+bx+c
Miejscami zerowymi są x1= (−2) x2= 1
a) wyznacz współczynniki b i c
b) podaj postać kanoniczną
c) podaj postać iloczynową tej funkcji.
2. Sporządź wykres funkcji f(x)= 2x2+4x. Na podstawie wykresu określ zbiór wartości i
przedziały monotoniczności.
3. Wyznacz najmiejszą i największą wartość tej funkcji.
f(x)= −jedna/druga x2+3x−2 w przedziale <2,4>
4. Rozwiąż równanie.
a) 2x2+x−15=0
b) (2x−3)2−(3x−2)2=0
5. Rozwiąż nierówność
a) 3x2−8x−3>0
b) 4(x2−1) (wieksze lub równe) 4x−1
25 maj 15:50
szybki:
Jak szybko, to szybko
25 maj 16:18
Mateusz:
25 maj 17:00
Aneta: Zadanie 1
ad. a)
f(−2)=0
f(1)=0
Zrobić układ równań
−3(−2)2−b(−2)+c=0
−3(1)2−b+c=0
i otrzymasz b=3 i c=6
ad. b)postać kanoniczna y=a(x−p)2+q, gdzie p=−b2a a q=−Δ4a
p=3−6=−12
Δ=81
q=274
y=−3(x+12)2+274
ad. c)
postać iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2), gdzie x1, x2 to miejsca zerowe. Obliczyliśmy już
wcześniej Δ>0, √Δ=√81=9
x1=−b−√Δ2a a x2=−b+√Δ2a
tak więc x1=2 a x2=−1
postać iloczynowa ma postać: y=−3(x−2)(x+1)
25 maj 18:35
Bogdan:
Zadanie 1. f(x) = −3x
2 + bx + c, x
1 = −2, x
2 = 1.
f(x) = −3(x + 2)(x − 1) to jest postać iloczynowa,
po wymnożeniu: f(x) = −3x
2 − 3x + 6, stąd b = −3, c = 6,
| | 1 | | 1 | | 3 | | −3 | | 27 | |
q = −3 * (− |
| + 2) * (− |
| − 1) = −3 * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 27 | |
postać kanoniczna: f(x) = −3(x + |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 4 | |
25 maj 19:09