25 maj 14:29
Godzio:
Zaraz pomogę kilka zadań
25 maj 14:32
KASIA: ok .: )
25 maj 14:43
Godzio:
Energia − test A
Zad. 1
m = 1 000 kg
h = 50 m
F = m * a
| | 1 | |
h = vot − |
| at2 ⇒ a = ..., a że nie mamy czasu więc nie obliczymy tego odp: D |
| | 2 | |
Zad. 2
Coś chyba z treścią nie tak
Zad. 3
Odp: A
Bo E
k = U
e
Zad. 5
Q = 670 kJ
m = 2kg
| | Q | | 630 000 | |
Q = cw * m * ΔT ⇒ ΔT = |
| = |
| = 75K |
| | cw * m | | 4 200 * 2 | |
Odp: A
25 maj 14:46
Godzio:
Zad. 1
v = 20
F = 2000
s = 100
v = a * t ⇒ 20 = a * t
F = a * m ⇒ 2000 = a * m
| | 1 | | 2000 | |
s = |
| at2 ⇒ 200 = at2 ⇒ 200 = 20 * t ⇒ t = 10, ⇒ a = 2 ⇒ m= |
| = 1000kg |
| | 2 | | a | |
Odp: C
Zad. 2
h = 10m
E
p = E
k
v =
√2gh = 10
√2 ≈ 14,1
Odp: C
Zad. 3
A albo B, nie jestem pewien

Zad. 4
Chyba D
Zad. 5
Z tego samego wzoru co w poprzednim zestawie
Zad. 6
Znajdź w necie
25 maj 14:52
KASIA: ale w piątym b grupy jak ma być / z którego wzoru ?
25 maj 15:00
Godzio:
Q = cw * m * ΔT
ΔT = 20
m = ?
cw = 4200
Q = 420 000
25 maj 15:01
KASIA: wyszło mi 5 kg.. dobrze ?
25 maj 15:05
KASIA: a w szóstym D
25 maj 15:08
Godzio:
Dobrze
25 maj 15:10
KASIA: kurczę sale z grupy A nic nie kumam

żadnego zadania ..
25 maj 15:11
Godzio:
Ja też za dużo nie kumam
25 maj 15:13
KASIA:
25 maj 15:15
Godzio:
Wiesz co, z tej grupy 1 zrobię zaraz zadanie pierwsze bo jednak jest do zrobienia
25 maj 15:17
Godzio:
Zad. 1
m = 1 000 kg
h = 50 m
F = ?
| | 20 | |
v = vo − a * t ⇒ 0 = 20 − a * t ⇒ 20 = a * t ⇒ t = |
| |
| | a | |
| | 1 | | 400 | | 1 | | 400 | |
h = vo * t − |
| at2 ⇒ 50 = |
| − |
| * |
| ⇒ |
| | 2 | | a | | 2 | | a | |
| | 400 | | 200 | | m | |
50 = |
| − |
| ⇒ 50a = 200 ⇒ a = 4 |
| |
| | a | | a | | s2 | |
| | m | |
F = a * m = 4 |
| * 1 000 = 4 000 N |
| | s2 | |
Odp: B
25 maj 15:20
KASIA: a jak drugie ?>
25 maj 15:28
Godzio:
Chyba tak samo,
E
k = E
p
25 maj 15:29
Godzio:
Tylko właśnie nie wiem jak uwzględnić tę stratę 10% energii, hmmm może 5 − 10% * 5 = 4,5 ?
25 maj 15:30
KASIA: hmm no właśnie
25 maj 15:32
KASIA: ale chyba to juz jest wliczone w to
25 maj 15:33
KASIA: jeszcze zostało mi z gr. B 4 i 6 .
pomóżcie w tych 2 ostatnich
25 maj 15:43
KASIA: nie 4 tylko mi zostało ; / i nie wiem a nie ma ani w necie, ani w książce ;./
25 maj 15:46
KASIA: wydaje mi się że ma być w 4 B ... ?
25 maj 15:49