Oblicz liczbę p i m
tomi: może, ktoś pomoże zrobić takie zadanie:
*Jeżeli liczbę 100 podzielimy przez liczbę p, to otrzymamy liczbę m i resztę 6. Oblicz liczbę p
i m.
25 maj 11:25
Jack:
100=p*m+6 i teraz kombinuj
25 maj 11:31
Nie jestem mądry: haha Jack cóż za podpowiedz
25 maj 11:32
tomi: tak, ale ja jestem kompletnie zielony, nie mam straszej siostry i nie ma kto mi pomóc
25 maj 11:33
Nie jestem mądry: Wydaje mi się że to będzie układ równań :
100= p*(m+6) To chyba już potrafisz rozwiązać ?
25 maj 11:36
Jack:
cóż to za "układ równań"?

Przecież to dwa identyczne równania... (niemal identyczne)
25 maj 11:43
;): Dokładnie
25 maj 11:46
Nie jestem mądry: No właśnie zauważyłem jak wkleiłem
25 maj 11:47
;): p * m = 94
(p = 2 ⋀ m = 47) ⋁ (p = 47 ⋀ m = 2)
25 maj 11:49
Nie jestem mądry: hmm.. to wtedy można zrobić coś takiego :
100= pm+ 6
pm= 94 i znalezć liczby które przy mnożeniu dają liczbę 94 są to np 47 i 2 bo 47*2=96
teraz chyba dobrze ?
25 maj 11:52
Nie jestem mądry: 
: widzę że dobrze

47*2=94
25 maj 11:53
;): Chyba dobrze
25 maj 12:01
tomi: ok. dzięki
25 maj 12:05
Jack:
o ile p,m∊N to trzeba jeszcze dorzucić 1,94 i bedzie dobrze
25 maj 12:31