Gustlik: { x
2+y
2−x−y=102 (1)
{ xy+x+y=69 (2)
{ x
2+y
2=102+x+y
{ xy=69−x−y /*2
{ x
2+y
2=102+x+y
{2xy=138−2x−2y +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2+2xy+y
2=240−x−y
(x+y)
2+x+y−240=0
Podstawiam t=x+y
t
2+t−240=0
Δ=1−4*1*(−240)=1+960=961
√Δ=31
Zatem mamy dwa układy:
{ x+y=−16 (*) lub { x+y=15 (**)
{ xy+x+y=69 { xy+x+y=69
Rozwiązuję układ (*)
{ x+y=−16 → y=−16−x → wstawiam to do drugiego równania
{ xy+x+y=69
x(−16−x)−16=69
−16x−x
2−16=69
−x
2−16x−85=0
Δ=256−4*(−1)*(−85)=−84
brak rozwiązań
Teraz układ (**)
{ x+y=15 → y=15−x
{ xy+x+y=69
x(15−x)+15=69
15x−x
2−54=0
−x
2+15x−54=0
Δ=225−4*(−1)*(−54)=225−216=9
√Δ=3
y
1=15−9=6
y
2=15−6=9
Odp{
{x
1=9
{y
1=6
lub
{x
1=6
{y
1=9