odczytaj z rownania srodek i promien okregu
malwinka: x2+y2−2x+6y+6=0
25 maj 11:06
Nie jestem mądry: Równanie okręgu o środku w punkcie S=(a,b) i promieniu r:
x2+y2−2ax−2by+c gdy r2= a2+b2−c
25 maj 11:11
Nie jestem mądry: Więc środek jak się pewnie domyślasz ma współrzędne :
(1, −3 ) promień r2= 1+9−6
25 maj 11:13
Gustlik: x
2+y
2+Ax+By+C=o
Są na to wzory:
r=
√a2+b2−C=
√1+9−6=
√4=2
S=(1, −3), r=2
25 maj 11:30
Gustlik: | | B | |
Mały chochlik: b=− |
| , wkradła się tam małpa... |
| | 2 | |
25 maj 11:31