Matma
maja: oblicz obwód i pole trójkąta ABC.... A)(2,3) B)(1.4) C)(2,2)
25 maj 09:51
Peeny: Korzystasz 3 razy ze wzoru podanego na stonie :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
d=~~
I już masz ile wynosi każda długość boku w trójkącie. Jak znasz boki to policzysz też pole.
Powodzenia.
Jakbyś czegoś nie umiała to pisz.
25 maj 10:36
Gustlik: Najlepiej z wektorów − będą potrzebne i do obwodu i do pola:
A)(2,3) B)(1.4) C)(2,2)
AB
→=[1−2, 4−3]=[−1, 1]
AC
→=[2−2, 2−3]=[0, −1]
BC
→=[2−1, 2−4]=[1, −2]
|AB|=
√(−1)2+12=
√2
|AC|=
√02+(−1)2=1
|BC|=
√12+(−2)2=
√5
Obw=
√2+1+[}5}
Liczę wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| −1 1 |
| 0 −1 |
=(−1)*(−1)−1*0=1
| | 1 | | 1 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 maj 11:37
maja: czyli obw i pole obliczone?
25 maj 15:24
26 maj 00:03