fiza pomocy
maja: FIZA,,,pomocy... uzwojenie pierwotne transformatora składa sie z 2400 zwojów a uzwojenie
wtórne 1200zwojów.Uzwojenie pierwotne pobiera moc 2kW przy napieciu 230V. Oblicz
a) napięcie prądu indukowane w uzwojeniu wtórnym,
b) natężenie prądu w uzwojeniu wtórnym jeżeli sprawność transformatora wynosi 95%
25 maj 09:24
Tomek.Noah: n
1=2400
n
2=1200
a)
tylko nie weim czy U w tresci jest skutecznym czy max aplituda wiec musisz to rozgrsc dalej
bedzie tak
b)
| | Isk1 | |
po obliczeniach masz ze η= |
| |
| | Isk2 | |
wszystko masz w tresci podane co i jak jedynie iwem czy napiecie podane w tresci jest
skutecznym czy maxymalnym
25 maj 10:56
maja: yyyy nie rozumiem

prosze rozwiąż
25 maj 15:25