matematykaszkolna.pl
proszę wa jak ktoś potrafi pomocy ? miki: fizyka proszę o pomoc emotka miki: efekt dopplera , nie rozumiem zadania , nie rozumiem do końca wzoru , z góry dzięki za pomoc; Zad. Jesli źródło i obserwator przyblizają się do siebie, jaka będzie częs. pozorna jesli motorzysta zbliża się z v= 100 km/h ,a obserwator idzię v=4 km/h. częstotliwość źródła wynosi 100 Hz.
25 maj 08:26
hwdtel: rysunek Motor "robi hałas" więc jest żródłem dżwięku.Cała filozofia! A poważnie: Kierunek ruchu zgodny ze strzałką to kierunek dodatni Zatem kierunek " w lewo" to kierunek ujemny A uniwersalny wzór obrazujący " Zjawisko Dopplera " to:
 v±uO v±uD 

=

fx f 
W Twoim zadaniu obserwator O porusza się w prawo(+),a motor D w lewo(−) Jeśli fx to odbierana częstotliwość wzór wygląda tak:cdn
25 maj 10:21
hwdtel:
 v+uO 
fx =f

v−uD 
f−częstotliwość rzeczywista,v−prędkość dżwięku uD−prędkość żródła dżwięku,uO−prędkość obserwatora Teraz tylko podstaw dane i sobie rozwiąż zadanie
25 maj 10:31
miki: DZIĘKI BARDZOemotka
25 maj 14:25
miki: ok, wszystko wiem ale mam f=100hz v= 4 km/h{v−100 km/h} ... to ile bedzie wynosić v ja nie wiem , tępy humanista
25 maj 14:29
miki: f= 100 v+4 k/hv−100km/h
25 maj 14:34
hwdtel: Wzór jest na pewno poprawny gdy uO lub uD=0.W przypadku gdy i "obserwator" i żródło dżwięku się porusza wzór jest tylko hipotetyczny. Poza tym v=330 lub 340 ms1 , 100kmh1≈27,7 ms1 Czy ten dodatkowy" wykładzik" panu(i) wystarczy
25 maj 15:50
miki: takk dzięki bardzo
25 maj 17:39