proszę wa jak ktoś potrafi pomocy ?
miki: fizyka proszę o pomoc

miki: efekt dopplera , nie rozumiem zadania , nie rozumiem do końca wzoru , z góry dzięki za
pomoc;
Zad. Jesli źródło i obserwator przyblizają się do siebie, jaka będzie częs. pozorna jesli
motorzysta zbliża się z v= 100 km/h ,a obserwator idzię v=4 km/h. częstotliwość źródła wynosi
100 Hz.
25 maj 08:26
hwdtel:

Motor "robi hałas" więc jest żródłem dżwięku.Cała filozofia!
A poważnie:
Kierunek ruchu zgodny ze strzałką to kierunek dodatni
Zatem kierunek " w lewo" to kierunek ujemny
A uniwersalny wzór obrazujący " Zjawisko Dopplera " to:
W Twoim zadaniu obserwator O porusza się w prawo(+),a motor D w lewo(−)
Jeśli f
x to odbierana częstotliwość wzór wygląda tak:cdn
25 maj 10:21
hwdtel:
f−częstotliwość rzeczywista,v−prędkość dżwięku
u
D−prędkość żródła dżwięku,u
O−prędkość obserwatora
Teraz tylko podstaw dane i sobie rozwiąż zadanie
25 maj 10:31
miki: DZIĘKI BARDZO
25 maj 14:25
miki: ok, wszystko wiem ale mam f=100hz v= 4 km/h{v−100 km/h} ... to ile bedzie wynosić v

ja nie
wiem , tępy humanista
25 maj 14:29
miki: f= 100 v+4 k/hv−100km/h
25 maj 14:34
hwdtel:
Wzór jest na pewno poprawny gdy uO lub uD=0.W przypadku gdy i "obserwator" i
żródło dżwięku się porusza wzór jest tylko hipotetyczny.
Poza tym v=330 lub 340 ms−1 , 100kmh−1≈27,7 ms−1
Czy ten dodatkowy" wykładzik" panu(i) wystarczy
25 maj 15:50
miki: takk

dzięki bardzo
25 maj 17:39