fizyka proszę o pomoc :)
miki: efekt dopplera , nie rozumiem zadania , nie rozumiem do końca wzoru , z góry dzięki za pomoc;
Zad. Jesli źródło i obserwator przyblizają się do siebie, jaka będzie częs. pozorna jesli
motorzysta zbliża się z v= 100 km/h ,a obserwator idzię v=4 km/h. częstotliwość źródła wynosi
100 Hz.
24 maj 23:48
znawca: Efekt Dopplera ogólnie polega na zmianie częstotlwośći sygnału odebranego względem sygnału
nadawanego poprzez poruszający sie obiekt. Czyli masz podane że źródło zbliża się na przeciw
siebie. źródłem dźwięku będzie zapewne motocyklista więc f=fo* (Vo+V)/ (V−Vo) chociąż ręki
sobie uciąć nie dam

Ale to wynika z treści że zbliża obserwator w kierunku źródła więc
licznik będzie na pewno dodatni jedynie mam wątpliwości co do mianownika . Ae mysle ze jest
ok

pozdrawiam
4 cze 10:47
znawca: a nawet na pewno

bo częstotliwość będzie większa pozdrawiam
4 cze 10:58