układ równań - pomocy
daroo: układ równań:
2x − 6y = 0
3y
2 − 6x = 0
jak to rozwiązać
24 maj 23:22
zorro: wyznaczasz np. z pierwszego równania x i podstawiasz do drugiego
24 maj 23:25
math.: (*) 2x − 6y = 0 |:2
x − 3y = 0
x = 3y
(*)3y2 − 6x = 0
3y2 = 6x
3y2 = 18y |:3
y2 = 6y
y2 − 6y = 0
y(y − 6) = 0
z tego wynika że y = 0 ⋁ y = 6
x = 3y
x = 3 * 0 = 0
lub
x = 3 *6
x = 18
odp. x = 18, y = 6 lub x = 0, y = 0
24 maj 23:31
daroo: ouuu no i na to nie wpadłem właśnie

serdeczne dzięki...
Hm, ale mam jeszcze jeden układzik:
(y / 2
√x) −1 = 0
√x − 2y + 6 = 0
24 maj 23:43
Eta:
x >0
√x −4
√x= −6 => −3
√x= −6 =>
√x= 2 /
2
x= 4 to: y= 2*
√4= 4
odp: x= 4 , y= 4
25 maj 00:28