Logarytm z parametrem
FredS: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
mlog22(x+1)−2mlog2(x+1)+m−4=0 ma dwa różne rozwiązania mniejsze od 3.
Nie mam pojęcia jak rozwiązać takie zadanie. Najpierw dziedzina, później...
Proszę o pomoc
24 maj 21:43
Godzio:

D = (−1,
∞)
log
2(x + 1) = t
mt
2 − 2mt + m − 4 = 0
f(3) > 0
a > 0
t
w < 3
lub
f(3) < 0
a < 0
t
w < 3
A inaczej można to zapisać:
f(3) * a < 0
t
w < 3
Część wspólna tych dwóch warunków da Cie rozwiązanie
24 maj 21:48
Godzio: A i oczywiście Δ > 0
24 maj 21:48
FredS: co to a i tw?
24 maj 21:54
Godzio: a to współczynnik przy najwyższej potędze, tw to pierwsza współrzędna wierzchołka
24 maj 21:56
FredS: nie bardzo rozumiem. ax2+bx+c=0 o to chodzi? chodzi o ramiona funkcji? tw nadal nie rozumiem.
24 maj 22:00
Godzio:
ax
2 + bx + c = 0
x
w − wierzchołek
at
2 + bt + c = 0
t
w − wierzchołek
24 maj 22:02
24 maj 22:02
FredS: no tak, ale ze mnie gapa. Dziękuje
24 maj 22:04
FredS: coś chyba źle robię bo wychodzi mi że jest jedno rozwiązanie m=2. Czy to jest dobrze?
24 maj 22:38
FredS: Mógłby ktoś mi odpowiedzieć?
24 maj 22:58
;): I tylko jedna odpowiedź Ci wyszła? Powinien Ci wyjść przedział
24 maj 23:08
FredS: jedna

coś robię źle.
24 maj 23:18
Godzio:
mt
2 − 2mt + m − 4 = 0
f(3) * a = (9m − 6m + m − 4) * m = (4m − 4) * m = 4(m − 1)m < 0 ⇒ m ∊ (−
∞,0)U(1,
∞)
| | 4 | |
Δ = 4m2 − 4m(m − 4) = 4m(4m − m + 4) = 4m(3m + 4) > 0 ⇒ m ∊ (−∞,− |
| )U(0,∞) |
| | 3 | |
| | 2m | |
tw = |
| = 1 < 3 ⇒ m ∊ R |
| | 2m | |
| | 4 | |
Odp: m ∊ (−∞,− |
| )U(1,∞) |
| | 3 | |
24 maj 23:30
Godzio:
Błąd ...
4(m − 1)m < 0 ⇒ m ∊ (0,1)
Czyli odp: m ∊ (0,1)
24 maj 23:30
FredS: a wgl dlaczego f(3)*a?
24 maj 23:37
Godzio:
To jest uproszczenie rozpatrywania a > 0 i f(3) > 0 lub a < 0 i f(3) < 0
24 maj 23:42
Godzio: Wiesz co, To pierwsze rozwiązanie było dobrze bo f(3) * a > 0 a nie < 0 ... źle znak napisałem
sorki za błąd
24 maj 23:43
FredS: Wiesz co? Nie ogarnę tego dzisiaj:( może jutro. Dzięki.
24 maj 23:46
;): Godzio takie pytanko do Ciebie
dla f(3) * a > 0 może być dla f(3) < 0 ⋀ a < 0
A jak rozpatrzymy osobno dla
f(3) > 0 ⋀ a > 0 ⇒ m(1,∞) wychodzi taki przedział
Więc teraz nie wiem które jest dobre rozwiązanie?
24 maj 23:53
Godzio:
Jak osobno to rozpatrujemy:
f(3) < 0 i a < 0 −− część wspólna
lub
f(x) > 0 i a > 0 −− część wspólna
Odp: Suma rozwiązań
24 maj 23:56
;): Okej już rozumuje jak to zrobiłeś na szybciora od razu wynik wychodzi bez zbędnego liczenia

Dziękuję
25 maj 00:00
Piotrek: Odswiezam temat bo tez tego nie rozumiem, wychodzi zły wynik, powinno byc m∊(4,+∞)
chyba Δ zle policzona jest
18 lip 13:02
Piotrek: Δ=4m2−4m2+16m=16m
Δ>0 dla m>0
f(3)*a=(9m−6m+m−4)*m=(4m−4)*m=4m(m−1)<0 → m∊(−∞;0)∪(1;+∞)
tw=2m/2m=1 <3 x∊D
18 lip 13:20
pigor: .... Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
mlog
22(x+1)−2mlog
2(x+1)+m−4=0 ma dwa różne rozwiązania mniejsze od 3.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− no to od początku np. tak : 2 różne pierwiastki, to m≠0, więc
mlog22(x+1)−2mlog2(x+1)+m−4=0 /:m ⇔ log
22(x+1)−2log
2(x+1)+1−
4m=0 ⇔
| | 4 | | 2 | |
⇔ (log2(x+1)−1)2= |
| i m>0 ⇒ |log2(x+1)−1|= |
| i(*) m>0 , wtedy |
| | m | | √m | |
| | 2 | |
log2(x+1)= ± |
| ⇔ x+1= 2 ±2/ √m ⇒ x= 2 ±2/ √m−1 < 3 ⇒ |
| | √m | |
| | 2 | | 1 | |
⇒ 2 ±2/ √m< 4 ⇔ 2 ±2/ √m< 22 ⇔ ± |
| < 2 / * |
| √m i z (*) m>0 ⇔ |
| | √m | | 2 | |
⇔ ±1<
√m ⇔
√m >1 ⇔
m>1 , czyli
m∊(1;+∞) . ...

a więc
może coś u mnie nie tak; nie lubię szukać; może ktoś coś ...
18 lip 15:09
pigor: o już mam błąd rachunkowy (zapomniałem o −1) , zaraz poprawię
18 lip 15:23
pigor: ... od miejsca wtedy
| | 2 | | 2 | |
log2(x+1)−1= ± |
| ⇔ log2(x+1)= 1± |
| ⇔ x+1= 21± 2/ √m ⇔ |
| | √m | | √m | |
⇔ x= 2
1± 2/ √m−1 i x< 3 ⇔ 2
1± 2/ √m< 4 ⇔ 2
1± 2/ √m< 2
2 ⇔
| | 2 | | 2 | | 2 | |
⇔ 1± |
| < 2 ⇔ |
| <2−1 lub |
| >1−2 ⇔ |
| | √m | | √m | | √m | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
⇔ |
| <1 lub |
| > −1 ⇔ |
| <1 /* √m lub m∊R ⇒ |
| | √m | | √m | | √m | |
⇒ 2<
√m /
2 i z (*) ⇒
m > 4 ⇔
m∊(4;+∞) . ...
18 lip 15:35
Piotrek: Pigor super rozwiazanie, dziekuje (nastepnym razem staraj sie uzywac klawisza enter − bardziej
przejrzyscie wyglada rozwiazanie)
18 lip 16:56
pigor: ... dzięki za tę uwagę z enter, ja go stosuję, ale będę musiał robić to częściej
zanim nie "przeciągnę wiersza" nie widząc tego, bo u mnie jest niby o.k. , ale
u ciebie sądzę, jednak wyłazi poza okienko (margines) lub w niekontrolowanym
miejscu tekstu robi się "samo" to enter, mimo, że u mnie na ekranie może być
tego nie widać . ...
18 lip 17:29
pigor: ... o!, w przedostatniej linijce napisałem ... lub m∊R , oczywiście
"zjadłem" + przy R, czyli powinno być ... lub m∊R+ ; przepraszam .
18 lip 21:43