0 jest parzyste czy nie?
TOMM: Mam pytanie za sto punktów? Czy zero jest parzyste czy nieparzyste?
A może jakieś uzasadnienie?
24 maj 21:23
Kejt: bo leży między dwiema liczbami nieparzystymi i jest podzielne bez reszty przez dwa
0:2=0
24 maj 21:25
TOMM: Ale zero dzieli się przez każdą liczbę prócz zera bez reszty i to nie jest dobry argument
24 maj 21:33
Przemek: Zgodze sie z Kejt, a czy liczba nieparzysta dzieli sie przez 2?
24 maj 21:39
Bogdan:
Jakie jest określenie liczby parzystej?
24 maj 21:40
Bogdan:
Do jakiego zbioru liczbowego należą liczby podzielne przez 2?
24 maj 21:41
Przemek: Prosto mowiac ta ktora ma na koncu 0,2,4,6,8
24 maj 21:42
b.: > Ale zero dzieli się przez każdą liczbę prócz zera bez reszty i to nie jest dobry argument
to jest dobry argument. W parzystości chodzi tylko o podzielność przez 2.
24 maj 21:42
TOMM: Definiuje się ją tak: {k∊Z,2*k}
24 maj 21:43
Kejt: kurde..faktycznie..zapomniałam
24 maj 21:47
Bogdan:
Podsumowując − zero jest liczbą parzystą.
24 maj 21:47
TOMM: O.K. ale dana liczba elementów jest parzysta jeśli można je poukładać w pary, więc jak
poukładać w pary 0 elementów?
24 maj 21:56
ja: a nic może być ujemne lub dodatnie ?
24 maj 21:58
TOMM: "nic" nie jest dodatnie ani ujemne więc dlaczego miałoby być parzyste lub nieparzyste?
24 maj 22:00
Bogdan:
W matematyce nie ma "nic". Liczba zero jest taką samą liczbą, jak każda inna i jak każda
liczba ma swoje określone i niezmienne położenie na osi liczbowej.
24 maj 22:12
TOMM: O.K. ładnie

ale skoro 0 nie podlega klasyfikacji w kontekście liczb dodatnich i ujemnych to
dlaczego musi podlegać klasyfikacji na liczby parzyste lub nie
24 maj 22:14
TOMM: A może ktoś mi zacytuje jakiś podręcznik, który wyjaśni wątpliwości, ale nie Wikipedie...
24 maj 22:23
TOMM: no wiem, zaczął się Wojewódzk,i ale może ktoś poszuka coś w podręcznikach...
24 maj 22:36
TOMM: ...i poddali się... szkoda
24 maj 23:11
b.: To był dowód przez autorytet

"ale może ktoś poszuka coś w podręcznikach... " −−> może TOMM, skoro ma wątpliwości?
24 maj 23:46
lolo: Zero to liczba parzysta bo po dodaniu byle jakich liczb takich samych zawsze wychodzi parzysta
np
2+2=4
3+3=6
9+9=18
0+0=0
17 kwi 21:11
PW: Dyskusja jest tego samego typu, jak spór o to, czy 0 jest liczbą naturalną − to kwestia umowy.
Dobrze jest umówić się, że liczby całkowite dzielą się na:
− parzyste i nieparzyste,
a nie
− parzyste, nieparzyste i zero.
18 kwi 00:17