zcxzcz: .Oblicz objetosc ostrosłupa prawidlowego czworokątnego jeśli krawWędź boczna ma dł. 6 cm z
kątem 30o.
24 maj 20:41
zcxzcz: help
24 maj 20:54
Przemek:
24 maj 21:19
Przemek: tak?
24 maj 21:19
zcxzcz: α= 30 stopni taaa tylko obliczycc
24 maj 21:56
Przemek: No to z sinusa 30
o obliczasz sobie h=3 potem mozesz z pitagorasa obliczyc polowe przekatnej
podstawy. Mnozysz ja razy 2. Wiadomo ze przekatna kwadraty jest rowna a
√2 co daje 3
√3=a
{2}. Wyznaczasz "a" Liczysz pole podstawy ze wzoru a
2, wychodzi Ci ze jest rowna 216. I
| | 1 | |
wszystko, teraz wzor na objetosc V= |
| Pp * H i masz 216 [j]3 |
| | 3 | |
24 maj 22:14
Przemek: sorki, 216 cm
3 bo tam masz podane jednostki
24 maj 22:19
zcxzcz: ale bez tych sinusów itp gdyż ja tego nie miałem.. i jakbyś mógł całe obliczyĆ byłbym
wdzięczny.
25 maj 14:58