Geometria
Radek: Punkty A=(3,3), B=(9,5), C=(0,12) są kolejnymi wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w
którym kąt BAC = 90 stopni.
a) Oblicz pole trójkąta ABC.
b) Wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
24 maj 20:19
Bogdan:
Odpowiedz na te pytania:
Jak oblicza się pole trójkąta?
Gdzie leży środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym?
24 maj 20:22
krystek: Pole trójkąta to 1/2 iloczynu jego przyprostokątnych.
Srodek przeciwprostokątnej jest środkiem okręgu, a połowa długości przeciwprostokątnej jest
promieniem .
24 maj 20:24
Bogdan:
No właśnie. To co trzeba teraz zrobić, aby rozwiązać zadanie?
24 maj 20:28
Radek: Tak właśnie myślałem, nawet zrobiłem rysunek i tak też mi wyszło, że połowa przeciwprostokątnej
jest promieniem. Mam nadzieję że już sobie poradzę. Dziękuje za podpowiedź ale jeśli bedą
jeszcze jakies wskazówi to nie pogardzę.
24 maj 20:31
Radek: mam tylko jeszcze jedno pytanko − może głupie ale chcę się upewnić długości boków trójkąta to
mam zmierzyć na rysunku

czy, to można obliczyć z wyżej podanych danych
24 maj 20:37
Radek: czy to coś takiego

− równanie okręgu
x
2+y
2−9x−17y+60=0
24 maj 21:49
Gustlik: A=(3,3), B=(9,5), C=(0,12)
ad a) Liczę współrzędne wektorów:
AB
→=[9−3, 5−3]=[6, 2]
AC
→=[0−3, 12−3]=[−3. 9]
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 6 2 |
| −3 9 |
=6*9−2*(−3)=54+6=60
| | 1 | |
Pole = |
| |d(AB→, AC→)|=30
|
| | 2 | |
ad b) Liczę współrzędne wektora BC
→ − przeciwprostokątnej:
BC
→[0−9, 12−5]=[−9, 7]
|BC|=
√(−9)2+72=
√81+49=
√130 − dł. przeciwprostokatnej
| | 9+0 | | 5+12 | |
Środek S=( |
| , |
| )=(4,5; 8,5)
|
| | 2 | | 2 | |
Odp: (x−4,5)
2+(y−8,5)
2=32,5
Sprawdzę jeszcze Twoją odpowiedź:
x
2+y
2−9x−17y+60=0
r=
√a2+b2−C=
√4,52+8,52−60=
√32,5
OK

!
25 maj 02:11
Bogdan:

Nie są uciążliwe obliczenia wyznaczające długości boków podanego trójkąta prostokątnego.
|AB| =
√40 = 2
√10, |AC| =
√90 = 3
√10,
| | 1 | |
pole trójkąta P = |
| *2√10*3√10 = 30, |
| | 2 | |
| | 9 + 0 | | 5 + 12 | | 9 | | 17 | |
środek boku BC: S = ( |
| , |
| ) = ( |
| , |
| ), |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
długość promienia okręgu opisanego na trójkącie R = |
| |BC| = |
| √130, |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 17 | | 130 | |
równanie tego okręgu: (x − |
| )2 + (y − |
| )2 = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
25 maj 07:34
Gustlik: No ale i tak musisz wyliczyć współrzędne wektorów, bo de facto wzór na długość odcinka zawiera
te współrzędne.
25 maj 12:03