proszę o pomoc.
agula: w trójkącie równoramiennym ABC mamy dane /AC/=/BC/= 16cm oraz /AB/= 12cm.W trójkąt ten wpisano
okrąg.Oblicz długości odcinków, na jakie punkt styczności podzielił odcinek AC.
agulka:

Ja do zrobienia tego zadania wykorzystałam złoty podział odcinka gdzie: stosunek całego odcinka
do jego dłuższej części jest taki sam jak stosunek dłuższej części do krótszej, czyli:
Ostatecznie otrzymałam x=−8(1−
√5), y=8(3−
√5), gdzie x i y to długości odcinków na jakie
punkt styczności podzielił odcinek AC