Funkcja wykładnicza - znowu.
Tomek II LO: Witam! Mam problemy znowu z funkcją wykładniczą

Poprosiłbym o pomoc.
1) 8 *
238x − 30 *
234x + 27 ≥ 0
w tym przykładzie dochodzę do określenia t (które to oznacza u mnie
234x) i wychodzi u
mnie, że jest ono takie: 2 ≥ t ≥ 3 , ale teraz nie wiem co z tym dalej zrobić, żeby mieć "x"
2) 6
x − 3 * 5
x < 10
x − 3
x+1
tutaj zatrzymuje się na momencie, że (2
x − 3)*(3
x − 5
x)<0 Teraz wiem, że trzeba rozpatrzeć
przypadki kiedy pierwsze jest ujemne, drugie dodatnie i na odwrót, ale zatrzymuje się na
podobnym do poprzedniego zadania momencie.
3) 6
x − 9 * 2
x − 8 * 3
x + 72 > 0
4) 5{1 +
13 +
19 + ... +
13n + ... ≥ 125
x+1x
Serdeczne dzięki za odpowiedzi.
24 maj 19:50
Tomek II LO: Oj, wkradł się błąd w ostatnim zadaniu, brzmi ono tak:
4) 51 + 13 + 19 + ... + 13n + ... ≥ 125x+1x
24 maj 19:53
help: w 1. wychodzi 8t2 − 30t +27≥0
i z tego t1=3/2 t2=9/4
24 maj 19:59
Tomek II LO: Aj, faktycznie w 1. zadaniu popełniłem błąd.. Dziękuję za poprawę
24 maj 20:02
krystek: w pierwszym coś żle policzyłeś.Podstawiając za 23(4x)=t otrzymujesz nierówność.
8t2−30t+27>0 tam jest większe równe zero.
Rozwiązujesz tę nierównośc.otrzymasz t>9/4 lub t<3/2
24 maj 20:02
Tomek II LO: Nikt się nie znajdzie, kto potrafi to zrobić? Byłbym wdzięczny.
24 maj 20:25
krystek: Już wszysto masz tylko dokończ.Trochę inicjatywy!
Rozwiązać proste nierówności wykładnicze.podstawiając
234x>94 lub....
dwie trzecie do potęgi 4x jest większe równe 94
24 maj 20:35
Tomek II LO: Ale mi chodzi o te pozostałe przykłady, czyli 2), 3) i 4). O tamtym już dawno zapomniałem...
24 maj 20:37
24 maj 20:38
Tomek II LO: Kurczę, Godzio, znów mnie ratujesz! Wielkie dzięki!

Zostało tylko to zadanko z numerem 3) jakby ktoś dał radę.
24 maj 20:42
;): Aż mnie zaciekawiło to zadanko

6
x − 9 * 2
x − 8 * 3
x + 72 > 0
2
x * 3
x − 9 * 2
x − 8 * 3
x + 72 > 0
2
x(3
x − 9) − 8(3
x − 9) > 0
(3
x − 9)(2
x − 8) > 0
3
x = 9 2
x = 8
x = 2 x = 3
x∊(−
∞,2)∪(3,
∞)
24 maj 23:05