Wyrażenia wymierne
Karpiu: 3x−74−5x−3=0
zał
4−5x≠0
x≠45
D= R/{45}
3x−7−3(4−5x)4−5x=0 /*m
3x−7−12+15x
18x=−19/:18
x=1918
Cześć. O to jeden z przykładów na sprawdzian z równań wymiernych. Mam pytanie czy dobrze to
rozwiązałem Pozdro Karpiu
24 maj 19:25
Karpiu: Edit:
−18x=−19/:(−18)
x= 1918
Co sądzicie?
24 maj 19:27
Bogdan:
czy przed liczbą 19 jest minus?
24 maj 19:28
Bogdan:
| | 19 | |
i zero zgubiłeś, 3x − 7 − 12 + 15x = 0 ⇒ 18x = 19 ⇒ x = |
| |
| | 18 | |
24 maj 19:29
Karpiu: Kolejny przykład:
2x2+x−3x25x−1=0
zał
5x−1≠0
x≠15
2x2(5x−1)5x−1 + x(5x−1)5x−1 − 3x25x−1 = 0
10x3−2x25x−1 + 5x2−x5x−1 − 3x25x−1 = 0 /(5x−1)
10x3−2x2+5x2−x−3x2=0
10x3−x
Co teraz trzeba jeszcze zrobić, muszą mi wyjść 2 wyniki x1 oraz x2 Czy dobrze wykonałem
rachunki z góry dzięki
24 maj 20:06
krystek: zakładam,że wszystko dobrze
x(10x2−1)=0
x=0 lub 10x2−1=0
24 maj 20:12
Karpiu: hmm w pierwszym przypadku bym się zgodził że x1=0 ale czy w przy drugim x nie powinno być
wyniku z pierwiastkiem
Pozdrawiam
24 maj 20:16
krystek: No masz rozzwiązać
24 maj 20:20
krystek: x2=? i x3=?
24 maj 20:21
Karpiu: 10x2−1=0/pierwiastek
Jak to dalej będzie
√10=1 /*√10
Czy to tak będzie wyglądało?
24 maj 20:31