PROblem
TOmek: Prawdopodobieństwo zdarzenia A jest trzy razy mniejsze niż prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i
B oraz pięć razy większe niż prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A i B. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do zdarzenia A, jeżeli prawdopodobieństwo zdarzenia B
wynosi 0,55.
24 maj 19:00
TOmek:
24 maj 19:09
Bogdan:
Zapisz chociaż wymienione w zadaniu zależności.
24 maj 19:14
TOmek: P(A)=P(A u B)
P(A)=5P(A)*P(B)
P(B)=0,55
24 maj 19:15
Bogdan:
Popraw pierwszą zależność równaniem wymienionym w pierwszym zdaniu zadania,
popraw drugą zależność (masz prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń, a nie iloczyn
prawdopodobieństw)
24 maj 19:23
TOmek: zapomniałem dać "3"
P(A)=3P(A u B)
zapomniałem ,ze iloczyn zdarzen to (A n B) już wiem jak to zrobic, dziekuje
24 maj 19:29
Bogdan:
No właśnie, często wystarczy zapisać poprawnie równania wynikające z treści zadania
i rozwiązanie pokazuje się
24 maj 19:31
TOmek: dziekuje
24 maj 19:34
TOmek: coś mi nie wychodzi
| | P(A) | |
P(A)=3P(P u B) ⇒ (P u B) = |
| |
| | 3 | |
| | P(A) | |
P(A)=5P(A n B) ⇒P(A n B) = |
| |
| | 5 | |
P(B)=0,55
P(A u B)=P(A)+P(B) − P(A n B)
podstawiam
| P(A) | | P(A) | |
| =P(A)+0,55 − |
| ] |
| 3 | | 5 | |
i wychodzi mi na minusie
24 maj 19:47
TOmek: hmm?
24 maj 19:54
TOmek:
24 maj 20:03
Bogdan:
A mówiłem, że wystarczy zapisać
poprawnie równania!
3P(A) = P(A∪B) ⇒ 3P(A) = P(A) + P(B) − P(A∩B) (*)
i
| | 1 | |
P(A) = 5P(A∩B) ⇒ P(A∩B) = |
| P(A) |
| | 5 | |
| | 1 | |
(*) 2P(A) = P(B) − |
| P(A) ⇒ .... dokończ |
| | 5 | |
24 maj 20:19
TOmek: zmęczony jestem,

dziekuje ponownie
24 maj 21:16