punkt przeciecia elipsy i prostej
miszka6: proszę o pomoc w rozwiązaniu:
chodzi o znalezienie punktu przecięcia elipsy i prostej
elipsa dowolnie umiejscowiona w układzie współrzędnych, tzn. że nie mogę skorzystać ze
| | x2 | | y2 | |
standardowego wzoru ( |
| + |
| = 1), który obowiązuje dla elipsy o |
| | a2 | | b2 | |
środku w punkcie (0,0) układu.
| | (x−x0)2 | | (y−y0)2 | |
Aby zmieniać środek elipsy skorzystamy z: |
| + |
| = 1), |
| | a2 | | b2 | |
ale w jaki sposób zadawać znany kąt nachylenia elipsy?
Wzór na prostą: Ax+By+C=0