sprawdź czy podana liczba (-1) jest rozwiązaniem równania...
Prosze bardzo o pomoc:
czy to trzeba po prostu podstawić −1 pod x ?
24 maj 18:51
miszka6: tak, trzeba podstawić

jeśli lewa = prawej tzn ze jest
24 maj 18:53
Prosze bardzo o pomoc:
czy to się zgadza ? i wychodzi na to że nie jest rozwiązaniem tak ?
czy też coś źle rozwiązałem

zrobiłem też inaczej więc nie jestem pewien
24 maj 18:59
Prosze bardzo o pomoc: mógł by ktoś prawidłowo potwierdzić lub naprowadzić na rozw ?
24 maj 19:07
Prosze bardzo o pomoc: ostatnie zadanie z którym nie mogę dojść dziś do ładu pomóżcie.
24 maj 19:45
luk18: no zrobiłeś dobrze, podstawiłeś i widać że nie są równe
24 maj 19:47
Prosze bardzo o pomoc: ale czy na pewno dobrze to podstawiłem czy należało by jak w równaniach wymiernych poprzerzucać
to na skos ?
24 maj 20:25
banan!: (4−x)(x−1)=1(x−5)
4x2−4−x2−x=x−5
3x2−4−x−x+5=0
3x2−2x−1=0
i teraz Δ liczymy:
a=3 b=−2 c=−1
Δ=b2−4ac=(−2)2−4*3*(−1)
Δ=4−(−12)=16
pierwsiastek z Δ=4
x1=
x2==
24 maj 20:39
Prosze bardzo o pomoc: OO dzięki wielkie właśnie o to mi chodziło.
24 maj 20:52
b.: no ale tak to się rozwiązuje równanie, a jeśli polecenie jest jak podałeś, to lepiej wstawić i
sprawdzić
24 maj 21:03