trygonometria
karolka: Wykaż podane tożsamości:
| | 1 | |
b) (1+sinα)( |
| −tgα)=cosα |
| | cosα | |
| | 1−sinα | | 1+sinα | |
c) |
| * |
| =ctgα |
| | sinα | | cosα | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
d) (tgα+ctgα):( |
| − |
| )= |
| |
| | sinα | | cosα | | cosα−sinα | |
24 maj 18:30
b.: | | sinα | |
ad 1. wyjdź od lewej strony, skorzystaj z równości tgα = |
| , sprowadź do wspólnego |
| | cosα | |
mianownika...
24 maj 18:32
karolka: Nie mam pojęcia jak to zrobić
24 maj 18:33
b.: wyjaśniam sformułowanie ,,wyjdź od lewej strony'' −− piszemy:
L= 1+tg2α = ...
dalsze sformułowania są chyba jasne − czy nie?
24 maj 18:38
karolka: to będe miała L=sin2α+cos2α+sin2α/cos2α i co dalej
24 maj 18:45
b.: nie rozpisuj od razu tej 1, tylko sprowadź do wspólnego mianownika
24 maj 21:02
karolka: pomóżcie mi zrobić punkty b i c. A i d zrobiłam sama, a tych dwóch nie potrafię:(
24 maj 22:43
;): | | 1 | | 1 − sinx | | 1 − sin2x | |
(1 + sinx)( |
| − tgx) = (1 + sinx)( |
| ) = |
| = |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
L = P
24 maj 22:47
;): | 1 − sinx | | 1 + sinx | | 1 − sin2x | | cos2x | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| sinx | | cosx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
L = P
24 maj 22:52
karolka: dziękuję bardzo za pomoc
24 maj 23:18