Wskaż liczby ze zbioru {-3;-2;0;1;2;3} które nie należą do dziedziny wyrażenia :
Prosze bardzo o pomoc:
sprawdź czy dobrze i co dalej bo wiem, że to nie wszystko −
z mianownika −
x(x
2+x−6)
Δ=25 →5
xa
1=−3
xa
2=2
24 maj 18:18
Prosze bardzo o pomoc: Jak wyznaczyć dziedzinę z licznika ? jakie będzie prawidlowe rozw. całego zadania ?
24 maj 18:29
kla: x3+x2−6x≠0
x(x2+x−6)≠0
Δ=25
x1=−3
x2=2
a teraz x(x2+x−6)≠0⇔x(x+3)(x−2)≠0 ⇒ x≠0 ⋀ x≠−3 ⋀ x≠2 ⇒ D=R−{−3,0,2}
24 maj 18:40
Prosze bardzo o pomoc: Dzięki wielkie o to chodziło
24 maj 18:44