Jak to obliczyć?
Ewa: Wiadomo że ZLC X podlega rozkładowi normalnemu o wartości oczekiwanej 0 i wariancji 4. Podaj
wzór na gęstość. Oblicz P(x<−3) i podaj jego interpretację na wykresie gęstości. Drugi
przypadek: P(X<3). Proszę o pomoc.
24 maj 17:57
b.: skoro X ma rozkład N(0,22), to
X/2 ma rozkład N(0,1)
zatem
F(x) = P(X<x) = P(X/2 < x/2) = φ(x/2)
gdzie φ jest dystrybuantą rozkładu N(0,1). Różniczkując stronami dostajemy
wzór na gęstość szukanego rozkładu, czyli F'(x), wyrażony przez (znaną) gęstość φ' rozkładu
N(0,1)
uzupełnij brakujące rachunki...
24 maj 18:00