Wyznacz wartość x dla których wyrażenie ma sens liczbowy
Prosze bardzo o pomoc:
Czy dobrze rozwiązuję ?
x
6−9x≠0
x((x)
2−(3)
2)≠0
x(x+3)(x−3)≠0
x−3→x=3
x+3→x=−3
D:x\R{−3;3}
24 maj 17:54
b.: no jeszcze x=0 trzeba wykluczyć, czyli D = R \ {−3; 0; 3}
24 maj 17:56
Prosze bardzo o pomoc: acha dzięki.
24 maj 18:01
kumat: ale przecież masz x3−9x a nie x3−9x
24 maj 18:02
kumat: a nie x6−9x*
24 maj 18:02
b.: założyłem, że to literówka, bo tylko w 1 miejscu się pojawia
24 maj 18:03
Prosze bardzo o pomoc: tak literówka,ale dobrze że zauważyłeś
24 maj 18:08