planimetria
olkaaa: W równoległoboku przekątna ma długość 7. Wiedząc, że obwód równoległoboku jest równy 26 i kąt
∡ABC ma 120o oblicz długość boków równoległoboku.
24 maj 17:46
olkaaa: nikt?
24 maj 21:19
Godzio:
Jest napisane która przekątna ?
24 maj 21:21
24 maj 21:31
Godzio:
Nie dodałaś "przekątna
DB "
24 maj 21:32
Godzio:

2a + 2b = 26
a + b = 13
a = 13 − b
Z twierdzenia cosinusów:
a
2 + b
2 − 2abcos(60
o) = 7
2
| | 1 | |
(13 − b)2 + b2 − 2 * (13 − b) * b * |
| = 49 |
| | 2 | |
169 − 26b + b
2 + b
2 − 13b + b
2 = 49
3b
2 − 39b + 120 = 0
b
2 − 13b + 40 = 0
Δ = 169 − 160 = 9
√Δ = 3
| | 13 + 3 | |
b1 = |
| = 8 ⇒ a = 5 |
| | 2 | |
| | 13 − 3 | |
b2 = |
| = 5 ⇒ a = 8 |
| | 2 | |
24 maj 21:36
olkaaa: świetnie, dzięki!
24 maj 22:38