planimetria
olkaaa: środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców
dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.
24 maj 17:43
olkaaa: nikt?
24 maj 21:19
Godzio:

4
2 + 8
2 = c
2 ⇒ c = 4
√5
| | 4 * 8 | | r * c | | 8√5 | |
PΔ = |
| = |
| ⇒ r = |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
| | 16√5 | | 36√5 | |
h + c = a + b ⇒ a + b = |
| + 4√5 = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | a + b | | 18√5 | | 16√5 | | 288 | |
P = |
| * h = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 5 | |
24 maj 21:30
Przemek: Skąd masz pewnosc ze to trójkąt prostokątny? ;>
24 maj 21:35
Godzio:
Bo to są dwusieczne, a w trapezie suma kątów przy ramieniu jest 180o, a co za tym idzie suma
połówek da 90o czyli tam jest kąt prosty
24 maj 21:38
olkaaa: świetnie, dzięki!
24 maj 22:38