rozwiąż równanie :
Prosze bardzo o pomoc:
Czy dobrze rozwiązałem i co dalej ?
Δ=9
√Δ=3
xa
1=−1
xa
2=1
12
∫(x+1)(x−
12)=0
∫x(x+1)=0
.... nie bardzo wiem o ile dobrze
24 maj 17:37
Godzio:
| x2 − x − 2 | |
| = 0 D = R − {−1} |
| 2x + 2 | |
x
2 − x − 2 = 0
(x − 2)(x + 1) = 0
x = 2 lub x = − 1
24 maj 17:42
Prosze bardzo o pomoc: o to w sumie tak też próbowałem tlyko x
2−x−2=0 mnie trochę zmyliło wcześniej więc bzdury
napisałem

dzięki.
24 maj 17:46
b.: tylko że na koniec okazuje się, że x=−1 jest poza dziedziną, więc odpowiedź to tylko x=2
24 maj 18:08
Prosze bardzo o pomoc: czyli D=R−{2} ?
24 maj 18:10
b.: nie, dziedzina jest taka jak Godzio napisał
a zbiór rozwiązań jest jednoelementowy: {2}
albo prościej, tylko x=2 jest rozwiązaniem równania
24 maj 18:14
Prosze bardzo o pomoc: a już rozumiem
24 maj 18:19