n
vercia09028: 312x − 11* 38x + 19* 34x − 9≥0
24 maj 17:08
Godzio:

3
4x = t
t > 0
t
3 − 11t
2 + 19t − 9 ≥ 0
t
3 − t
2 − 10t
2 + 10t + 9t − 9 ≥ 0
t
2(t − 1) − 10t(t − 1) + 9(t − 1) ≥ 0
(t − 1)(t
2 − 10t + 9) ≥ 0
(t − 1)(t − 9)(t − 1) ≥ 0 0
(t − 1)
2(t − 9) ≥ 0
t ∊ <9,
∞) U {1}
3
4x ≥ 9 lub 3
4x = 1
4x ≥ 2 lub 4x = 0
24 maj 17:13
Gustlik: t3 − 11t2 + 19t − 9 ≥ 0
Wg mnie prostszy od grupowania jest schemat Hornera − nie trzeba kombinować z podpasowywaniem
liczb, samo wszystko wychodzi:
1 −11 19 −9
1 1 −10 9 0
(t − 1)(t2 − 10t + 9) ≥ 0
Resztę robisz tak, jak Godzio.
24 maj 17:27
vercia09028: a nie powinno być bez zera, skoro na początku było założenie, że t >0
24 maj 17:30
Godzio:
Założenie jest dla t, a nie dla x
24 maj 17:30