matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany - rozłóż na czynniki
asia:
Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)= (x
2
−16)(x
2
−6x−16).
24 maj 16:56
Gustlik:
W(x)=(x−4)(x+4)(x
2
−6x−16) Δ=36−4*1*(−16)=36+64=100
√
Δ
=10
6−10
x
1
=
=−2
2
6+10
x
2
=
=8
2
W(x)=(x−4)(x+4)(x+2)(x−8)
24 maj 17:05
asia:
dzięki
24 maj 17:12