matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
miki:
prosze pomóżcie jak na jutro tego nie zrobie to nauczycielka mnie zabije
wielomiany a) (x
2
−10x+25)(x
3
−3x
2
+3x−1)=0 b)(x
3
+6
2
+12x+8)(9x
2
−6x+1)=0 wyliczyłam deltę i co dalej
24 maj 16:56
Godzio:
a) x
3
− 3x
2
+ 3x − 1 = (x − 1)
3
x
2
− 10x + 25 = (x − 5)
2
(x − 5)
2
(x − 1)
3
= 0 ⇒ x = 5 lub x = 1 b) x
3
+ 6x
2
+ 12x + 8 = x
3
+ 2x
2
+ 4x
2
+ 8x + 4x + 8 = x
2
(x + 2) + 4x(x + 2) + 4(x + 2) = (x + 2)(x
2
+ 4x + 4) = (x + 2)
3
9x
2
− 6x + 1 = (3x − 1)
2
1
(x + 2)
3
(3x − 1)
2
= 0 ⇒ x = −2 lub x =
3
24 maj 17:25
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick