Znaleźć ekstrema funkcji.
Kasia: Witam, mam problem z zadaniem. Mianowicie nauczyłam się z tej strony obliczać ekstrema funkcji,
ale tylko przypadki takie jak sa podane, za to nie mam pojęcia jak zrobić 4 inne przykłady,
które zapewne są łatwiejsze od tych podanych na stronie. Bardzo proszę o pomoc.
1) y=5x/1+x2
2) y=(x−1)2/1+x2
3) y=x razy √8−x2
4) y= x + 2 + 1/x
24 maj 16:22
Godzio:
| | 5(1 + x2) − 5x * 2x | | 5x2 + 2 − 10x2 | |
y' = |
| = |
| = |
| | (x2 + 1)2 | | (x2 + 1)2 | |
y' = 0
−5x
2 + 2 = 0
| | √10 | | √10 | |
x = |
| lub x = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
Określ czy to jest maksimum czy minimum
y = x *
√8 − x2
| | x | | 8 − x2 − x2 | |
y' = √8 − x2 + |
| * (−2x) = |
| = |
| | 2√8 − x2 | | √8 − x2 | |
y' = 0
−2x
2 + 8 = 0
x
2 = 4
x = 2 lub x = −2
jw
Próbuj resztę sama
24 maj 16:27
Kasia: nie bardzo rozumiem przekształceń które zostały zastosowane przy liczeniu y'. Skąd one się
wzieły ? czy chodzi tu o wzory które stosujemy przy liczeniu pochodnych w przypadku ilorazu i
iloczynu ?
24 maj 16:36
Godzio:
Dokładnie tak, nie użyłem nic po za tymi wzorami
24 maj 16:57
Kasia: dziękuje, a moje ostatnie pytanie, dlaczego przy końcowym etapie nie bierzemy pod uwagę
mianownika? tylko licznik ?
24 maj 17:03
Pop: Ułamek jest równy 0, gdy licznik również jest równy 0.
7 cze 09:22