:(
Kiniaa: Okrąg podzielono na trzy cześci w stosunku 5 : 6 : 7 i przez punkt podziału poprowadzono
styczne . Wyznacz miary kątów otrzymanego trójkąta.
24 maj 15:15
Gustlik: 5α+6α+7α=3600
18α=3600 /:18
α=200
Zatem katy środkowe: 100, 120, 140
Promienie poprowadzone do punktów stycznoci wraz z bokami trójkata utworzą 3 deltoidy, każdy
deltoid ma po 2 kąty proste (w punktach styczności), zatem suma kąta środkowego i
naprzeciwległego kąta ostrego deltoidu = 180.
Zatem katy trójkąta:
α=180−100=80
β=1880−120=60
γ=180−140=40
24 maj 17:42
Gustlik: Mały chochlik: β=180−120=60.
25 maj 01:56