pole figury
Tomek: Wyznacz pole ograniczone krzywymi
y=x2
y=10x
Więc szukam punktów wspólnych dla prostej i paraboli rozwiązując układ równań z nich złożony,
czyli
x2=10x
x2−10x=0
x(x−10)=0
czyli wspólne punkty to 0 i 10 i nie wiem jak dalej policzyć pole z całki, czy to ma być tak
P=∫x2dx−∫10xdx ? oczywiście granica całkowania od 0 do 10
pomoże ktoś ?
24 maj 15:11
Godzio:

Funkcja y = 10x jest powyżej y = x
2 więc:
P =
010∫(10x − x
2)dx
24 maj 15:50
Tomek: no tak już w międzyczasie doszedłem do tego sam, tylko zastanawiam się jak będzie dalej czy po
| | x3 | |
scałkowaniu to będzie 5x2 − |
| ? i podstawiając pole wyjdzie około 167 ? |
| | 3 | |
24 maj 16:05
Godzio:
Tak
24 maj 16:15
ancymon: | | 1 | | x3 | | x3 | |
∫ (10x−x2) dx = 10 ∫ x dx − ∫ x2 dx = 10* |
| x2 − |
| + C = 5x2 − |
| + C |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 103 | | 03 | | 1 | | 2 | |
∫010 (10x−x2) dx = 5*102 − |
| − 5*02 + |
| = 500 − 333 |
| = 166 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
24 maj 16:21