| e√x | ||
∫ | dx | |
| √x |
| 1 | 1 | |||
∫U{e√x{√x}dx = [ √x = t, | dx = dt ⇒ | dx = 2dt ] = | ||
| 2√x | √x |
| sin(10x) | 1 | 1 | ||||
∫x2(cos10x)dx = ∫x2 * ( | )'dx = | x2sin(10x) − | ∫xsin(10x)dx = | |||
| 10 | 10 | 5 |
| 1 | 1 | cos(10x) | |||
x2sin(10x) − | ∫x(− | )'dx = | |||
| 10 | 5 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
x2sin(10x) + | xcos(10x) − | ∫cos(10x)dx = | |||
| 10 | 50 | 50 |
| 1 | 1 | sin(10x) | |||
x2sin(10x) + | xcos(10x) − | + C | |||
| 10 | 50 | 500 |
| 1 | cos(10x) | |||
W drugiej linijce powinno być: ... − | ∫x(− | )'dx | ||
| 5 | 10 |
| 1 | ||
dlaczego przy tej całce pierwszej którą rozwiązałeś jest | dx=dt, dlaczego tam jest 2 | |
| 2√x |
| 1 | 1 | |||
(√x)' = (x1/2)' = | * x−1/2 = | |||
| 2 | 2√x |