:)
M4ciek:
Godziu od czego zaczac nauke zwiazana z matematyka na studiach

Chcialem juz zaczac i od czego proponujesz , co najpierw robic/czytac czy czego uczyc sie
24 maj 13:29
Sytuacja stacja: Ja nie jestem Godziem ale mogę ci zaproponować książkę którą mi polecił Bogdan mam napisać

?
24 maj 13:32
M4ciek: Tak
24 maj 13:36
M4ciek:
Po prostu widzialem ,ze
Godziu jest na forum ze znanych mi osob
24 maj 13:37
Sytuacja stacja:
Bogdan: Analiza matematyczna. Podręcznik dowolny, jest duży wybór, również bardzo dużo
materiałów jest w internecie. Popularną pozycją jest "Analiza matematyczna w zadaniach"
Włodzimierza Krysickiego i Lecha Włodarskiego, znajdziesz tu także potrzebne materiały do
algebry. Życzę pomyślności na studiach.
24 maj 13:41
M4ciek:
Kupiles juz to

?
24 maj 13:44
Gustlik: Tak, jak mówi Bogdan: analiza matematyczna − musisz opanować najpierw logike i rachunek
zbiorów, potem ewentualnie powtórzyc znane z liceum własnosci ciągów i funkcji, później
granice ciągów, granice funkcji, ciągłość funkcji, pochodne, badanie przebiegu funkcji, całki
i równania różniczkowe. Książka Krysickiego i Włodarskiego jest dobra.
24 maj 13:45
M4ciek:
A mozna sie z niej samemu czegos nauczyc

?
24 maj 13:47
Godzio:
Ja się nauczyłem to Ty się nie nauczysz
24 maj 14:13
hwdtel:
Ja zasugerowałbym Ci M4ciek(delikatnie),wejście w dobrą komitywę z klasowym łobuziakiem
z Twojej szkoły średniej
25 maj 08:21
hwdtel:
Bo "Krysicki,Włodarski" to już za delikatnie
25 maj 08:27
Jack:
ja z kolei na początek nauki nie polecam podręczników, ale zbiory zadań z rozwiązaniami. Jest
ich sporo (np. Ćwiczenia z analizy matematycznej Grabowskiego). Po drugie logika matematyczna
wbrew pozorom nie jest taka ważna na sam początek. Myślę że ważniejsza jest analiza i elementy
algebry abstrakcyjnej. Dopiero potem radzę wziąć się za teorię mnogości i logikę.
25 maj 11:18
Tomek.Noah: po części popieram Jack'a
25 maj 12:10
M4ciek:
Moze ktos jeszcze sie wypowie na ten temat
25 maj 18:44
M4ciek:
I jeszcze jedno rozumiem ,ze taka analiza czy elementy algebry abstrakcyjnej itd. to jest w
programie na wiekszosci studiow szkol typu np. AGH lub Politechnika Wroclawska czy Uniwersytet
Ekonomiczny
25 maj 18:48
M4ciek:
25 maj 20:06
M4ciek:
Podbijam moje pytanie
25 maj 20:57
Tomek.Noah: Znaczy sie roznie to jest na politechnikach uczysz sie to co ci ejst potrzebne np napewno masz
pochodne calki szeregi macierze itp bo np do czego ma sluzyc budowniczemu prawdopodobienstwo
skoro on musi miec 100% pewnosc podczas budowy itp
25 maj 20:59
M4ciek: no tak rozumiem , ale np. na takiej geodezji i kartografii

?
25 maj 21:13
M4ciek:
25 maj 22:34
Eta:
25 maj 22:38
Godzio:
Kultura musi być
25 maj 22:42
M4ciek:
Owszem

Jakbym mial moc to bym usunal
25 maj 22:46
danny: Na AGH jest i analiza (i to przez 3 semestry) oraz algebra liniowa ( 2 semestry)

ja do tego
miałem jako osobny przedmiot statystykę (miodzio przedmiot) oraz równania różniczkowe (2
semestry)
25 maj 22:50
M4ciek:
Dzieki za info
25 maj 22:57
Nie jestem mądry: A może ktoś podpowie z czego mam zacząć się uczyć jeśli planuję iść w tym roku na budownictwo
?Tzn co jest w programie nauczania na studiach na tym kierunku ( pochodne ? całki ?) ?
26 maj 09:45
Jack:
wejdź na stronę wydziału i zobacz jaki był plan w zeszłym roku. Wiele się prawdopodobnie nie
zmieni.
26 maj 09:51
M4ciek: Ok
26 maj 12:09
b.: > o czego ma sluzyc budowniczemu prawdopodobienstwo skoro on
> musi miec 100% pewnosc podczas budowy itp
prawdopodobienstwo to nie wiem, ale statystyka pewnie sie przydaje
nie da sie wyprodukowac materialow o zawsze identycznych wlasciwosciach, i nie da sie zbadac
np. wytrzymalosci kazdego elementu stalowego. Statystyka wiec (jak sadze) sie przydaje w
jakims stopniu.
poza tym, w swiecie rzeczywistym nie ma czegos takiego jak 100% pewnosci
26 maj 13:28
Tomek.Noah: owszem ejst np masz dwa jabłka i od kolegi dosatniesz dwa wiec razem masz cztery hehe
26 maj 13:43
Tomek.Noah: wiesz tak na powaznie brat jest na 2 roku i wlasnei sie go pytalem i jednak nie mail statystki
a tym sammym prawdopodobienstwa a zaliczyl juz amtemtyke

ale masz racje nie watpie ja
widocznie zle sie sprecyzoalem
26 maj 13:45
bart: od czego zacząć ? w wakacje jak najwięcej pić− to na bank się przyda w życiu studenckim
26 maj 14:24
M4ciek:
Bart z tym nie będzie problemu
27 maj 18:39
ancymon: analiza matematyczna i tyle w temacie
27 maj 21:34
M4ciek:
Ok już jestem doinformowany

Dziękuję wszystkim .
27 maj 21:43
zosia26: hej czy ktoś wie jaki jest zastosowanie matematyki w budownictwie? proszę o szybką odpowiedz
20 cze 00:47
__std__call__: Witaj!
Rok temu miałem ten sam problem

. Pisałem i pytałem tutaj − na forum. Możesz poszukać
mojego tematu − sporo przydatnych informacji otrzymałem.
Jako, że pierwsze dwa semestry studiów mam już w zasadzie za sobą spróbuję będąc niejako na
świeżo nieco pomóc.
Studiuję fizykę techniczną na PP ale z tego co rozmawiałem z ludźmi z innych uczelni to
zagadnienia są zbliżone. Co więcej, na większości startuje się nie od analizy ale od algebry.
Stąd sugeruję na początek zapoznać się z liczbami zespolonymi i macierzami.
Na dobry początek polecam podręcznik Tarnawskiego Matematyka dla studentów technicznych.
Przystępnie wyjaśnione wszystkie kluczowe zagadnienia z jakimi spotkasz się w ramach
matematyki na studiach technicznych (analiza, algebra, probabilistyka, statystyka, rachunek
przybliżenia).
Jeśli jednak chcesz dedykowaną książkę do analizy to polecam Rachnek różniczkowy i całkowy
Leji. Książka napisana bardzo przystępnie − a w przypadku książek do analizy nie często się to
zdarza

.
http://sendfile.pl/13732/FT_sem_I.pdf
Zagadnienia jakie miałem w I semestrze.
oraz bardzo fajny moim zdaniem zbiór zadań
http://sendfile.pl/13733/zadania11.pdf
20 cze 08:42
__std__call__: Zastosowanie matematyki w budownictwie? Zasadnicze! Matematyka jest językiem za pomocą którego
opisuje się wszelkie procesy i zjawiska.
20 cze 08:43
Janek191:
Ja polecam: Podręczniki akademickie eit
Matematyka, cz. I Decewicz Żakowski,
Matematyka , cz. II Żakowski, Kołodziej
Matematyka, cz. III T. Trajdos
Matematyka, cz. IV W. Żakowski, Leksiński
W Internecie można przeczytać ( ? ) tematykę tych podręczników.
Zbiór Zadań − Krysicki , Włodarski cz. I , cz. II
20 cze 13:07
Janek191:
Wpisz: Matematyka Decewicz Żakowski
Wyskoczy wiele ciekawych informacji − w pdf.
20 cze 13:10
zosia26: muszę napisać na ten temat referat (jakie jest zastosowanie matematyki w budownictwie) nic nie
mogę znaleźć w internecie chodzi o to co możemy obliczyć np przez twierdzenie pitagorasa
20 cze 15:31
Janek191: @zosia26
Wpisz w googlach
Matematyka w budownictwie
Może coś Ci się przyda
20 cze 17:12
zosia26: oj już wszystko tam patrzyłam i nic konkretnego tam naprawdę nie ma:(
20 cze 23:29
Mateusz:

Nie wiem moze takie prozaiczne zastosowania jakie ja miałem np tw Pitagorasa przydało mi sie
gdy robiłem fundamenty patrz rysunek wyzej fundament był mniej wiecej taki i był oparty na
betonowych słupkach wbetonowanych wczesniej w ziemie teraz tam gdzie jest czerwona przerywana
linia tam na jej koncu miał stanac kolejny słupek(ten w narożniku) ktory narysowałem ale
oczywiscie zeby był zachowany kąt prosty musiałem z listwy poprowadzic przeciwsprostokątną
żeby wyznaczyc połozenie tego słupka tak zeby wszystko grało tj zeby to ładnie wyglądało a
nie zeby było krzywe bo bez projektu to robione było

oczywiscie tutaj tez mogłem zastosowac
funkcje trygonometryczne i wynik ten sam wyszedł
Drugie prozaiczne zastosowanie ile m
3 betonu potrzeba na wylanie okreslonej powierzchni
zakładajac grubosc np 8cm tutaj znow matematyka i liczenie objetosci ptostopadłoscianu
nie wiem o jakie tobie budownictwo chodzi ja podałem takie prozaiczne przykłady z zycia z
ktorymi ja sie spotkałem i miałem okazje zastosowac np tw Pitagorasa czy funkcje
trygonometryczne
21 cze 09:18
Obywatel:
Ty maciek dobrze kombinujesz,w samym pytaniu jest odpowiedź.Dobra komitywa z
Godziem czy Gadziem to podstawa wszelkiej działalności "społecznej",a "umiarkowana"
sztama z klasowym łobuzem(kalefaktorem) potrzebna jest już od zarania szkoły,a
nie dopiero przed maturą.Inaczej nigdy nie zostaniesz Kitajewem.A choćbyś nawet
przeczytał,jakąś książkę naukową jak choćby wspomnianego Krysickiego,to i tak
musisz liczyć się z tym,że jakieś uprzywilejowane technicznie bydlę bezkarnie grasujące po
internecie,np usunie Twoją wypowiedż na matematycznym forum(choćby to bydlę o
matematyce nie miało większego pojęcia)itp.itd.Tak ,więc przeczytaj ten de facto jeszcze
łagodniutki tekścik,dopuki go nie usuną i zatanów się czy lepiej"studiować" matematykę,
czy "wyrobić" sobie "pozwolenie "na broń i poćwiczyć na strzelnicy sportowej,aby trafiać
w przysłowiową "10"(podobno kiedyś może się to zdarzyć)
21 cze 12:37
zosia26: dzięki za pomoc

coś tam wymyśle
21 cze 23:50
zosia26: a może ktoś wie jak takie zadanie jeszcze rozwiązać

podaj przebieg zmienności funkcji i
naszkicuj jej wykres y= x ( x−1)do2 S czyli ta całka

i pod pierwiastkiem 3x +1 zamknąć
pierwiastek i jeszcze ten pierwiastek razy d razy x takie mam zadanie do zrobienia

mam
nadzieje że w miarę zrozumiale napisałam
21 cze 23:56
__std__call__: Koleżanko Zosio − ten temat nie traktuje o analizie przebiegu zmienności funkcji. To po
pierwsze.
Załóż własny temat i zastosuj odpowiednią składnie a nie opis słowy. Dodatkowo tylko nadmienię,
że gotowca nie dostaniesz − za dużo roboty.
22 cze 00:12
Mila: ?
Ciekawe?
22 cze 00:20
zosia26: już referat napisany zobaczymy co to będzie

dziękuje wszystkim za pomoc
22 cze 19:21