Wielomiany, równania i nierówności
Mariusz: Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań. Z pełnym opisem.
1) Wiedząc że liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3 − 2x
2 − 8x + a wyznacz a
2. Rozwiąż równania i nierówności
a) x
3 − 8x = 0
x
3 + 6x
2 − 4x − 24 = 0
| | x − 1 | | x + 2 | |
c) |
| = |
|
|
| | x + 2 | | x − 1 | |
d) (x − 7)
2 (x − 3)(1 − x) ≥ 0
24 maj 11:08
Dobry uczeń.:
No, no, niezły pasztet. Chyba za trudne
24 maj 11:13
dooominisia: 1. Jeśli trójka jest pierwiastkiem to w(3)=0. więcpodstawiam za x liczbę 3:
8−4−16+a=0
−12+a=o
a=12
24 maj 11:37
Nie jestem mądry: 1)
W(3)= 33−2*32−8*3+a
27−18−24+a=0 ⇒ a=15
24 maj 11:38
dooominisia:
2.
a)wyłączam wspólny czzynnik przed nawiam(czyli x)
x(x2−8)=0 to co znajduje się w nawiasie−korzystam ze wzoru skróconego mnożenia:
(x2−a2)=(x−a)(x+a) i korzystając z tego wzoru stosuję go w równaniu
x(x−√8)(x+√8)=0
więc x=0 lub x=√8 lub x=−√8
24 maj 11:40
dooominisia: Rzeczywiście pomyliłam się w 1.
24 maj 11:41
dooominisia: x3+6x2−4x−24=0Wykorzystuję metodę grupowania wtrazów:
x2(x+6)−4(x+6)=0
(x+6)(x2−4)=0
(x+6)(x−2)(x+2)=0
więc x=−6 lub x=2 lub x=−2
24 maj 11:45
Nie jestem mądry: Dobrze Ci idzie dooominisia
24 maj 11:46
dooominisia: b) mnożę obustronnie przez 5x i otrzymuję:
6−x=15x
przenoszę x na drugą stronę i mam:
6=16x
dzielę przez 16 i otrzymuje x:
x=6/16 skracam:
x=3/8
24 maj 11:48
Nie jestem mądry: Zał. x≠0
24 maj 11:48
dooominisia: w b należy jeszcze wyznaczyć dziedzinę:
x∊R−{0}, a x=3/8 należy do dziedziny
24 maj 11:51
dooominisia: przenoszę wszystko na jedną stronę i otrzymuję:
x−1x+2−x+2x−1=0
Wyznaczam dziedzinę:
x∊R−{−2,1}
Zapisuje ułamki jako jeden:
(x−1)2−(x+2)2(x+2)(x−1)=0
Stosuje wzory skróconego mnożenia w liczniku, skracam wyrażenia i doprowadzam równanie do
postaci:
−6x−3(x+2)(x−1)=0
mianownik nie może być zerem więc zerem musi być licznik, aby ułamek był równy zero:
−6x−3=0
−6x=3
x=−36 skracam i otrzymuję
x=−12
24 maj 11:57
dooominisia: x∊D
24 maj 11:58
Nie jestem mądry: Łatwiej by było wymnożyć na krzyż ale Twój sposób też jest jak najbardziej poprawny
24 maj 12:06
dooominisia:

co do d:
wyłączam z 3 nawiasu minus:
−(x−7)
2(x−3)(x−1)≥0 i rysuję wężyk(zaczynam od dołu bo jest przed wszystkim minus, i w 7
odbijam bo jest do kwadratu)
Odp: x∊<1,3> ∪{7}
24 maj 14:12