trojkat
patriko: okrag o promieniu1 cm jest wpisany w trojkat rownoramienny o podstawie 4cm oblicz dlugosc
ramienia trojkata
24 maj 07:21
Tomek.Noah: zadanie nie ma rozwiazania bo nie mozliwe jest wpisac taki trojkat z podstawowa.. jezeli
nadluzszy odcinek kola to srednica i ona wynosi 2cm to odcinek o wymiarach 4cm nie da sie
wpisac w kolo 4>2...
24 maj 10:31
Tomek.Noah: sorka jak zwykle mi sie pokielbasilo z opisanym... juz robie w ramach rekompesaty

a iwec tak korzystac bede z dwuch wzorow mianowicie
z pierwszego mamy
z drugiego mam
P=2h
h
2+(U
1{2}b)
2=a
2
h=
√a2−4
2
√a2−4=a+2
4a
2−16=a
2+4a+4
3a
2−4a−20=0
Δ=256
√Δ=16
a>0
24 maj 10:39