Określ zbiór wartości funkcji y=-√3 sgn(-|x+5|).
dzamil: Błagam pomocy jutro mam sprawdzian i będzie na sprawdzianie takie oto zagadnienie:
Określ zbiór wartości funkcji y=−√3 sgn(−|x+5|). Prosze o całe rozwiązanie byłbym bardzo
wdzięczny jutro mam sprawdzian i wiem napewno ze to zadanie będzie a musze wywalczyć dobrą
ocenę.
23 maj 22:47
Godzio:
| | ⎧ | 1 gdy x > 0 | |
| sgnx = | ⎩ | 0 gdy x = 0 %−1 gdy x < 0 |
|
Wyrażenie − |x + 5| jest niedodatnie co oznacza, że:
| | ⎧ | 0 gdy x = −5 | |
| sgn(−|x + 5|) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 gdy x ∊ R − {−5} | |
| | ⎧ | 0 gdy x = −5 | |
| y = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | √3 gdy x ∊ R − {−5} | |
ZW = {0,
√3}
23 maj 22:50
Godzio:
Poprawiam zapis:
| | ⎧ | 1 gdy x > 0 | |
| sgn = | ⎨ | 0 gdy x = 0 |
|
| | ⎩ | −1 gdy x < 0 | |
23 maj 22:51
dzamil: dzieki ci mistrzu
23 maj 22:58
dzamil: A napiszesz mi jeszcez to ?

:
Określ zbiór wartości funkcji y=−√2 sgn(|x+1|+6)
23 maj 23:00
Godzio:
A może spróbujesz sam
23 maj 23:02
Godzio: Tutaj masz jeszcze łatwiej bo |x + 1| + 6 jest zawsze dodatnie więc sgn(|x + 1| + 6) = ...
więc:
y = ...
ZW = {...}
23 maj 23:03
dzamil: oo ja jestem tak ciemny z matmy ze masakra a desperacko szukam pomocy zeby przetrwać do 2 klasy
23 maj 23:03
dzamil: sprobuje i napisze
23 maj 23:03
Godzio:
I jesteś na podstawie ? Ta funkcja raczej tam nie występuje
23 maj 23:03
dzamil: na rozszerzonej matematyce

nie wiem czemu sie tak dostałem
23 maj 23:05
Godzio:
Aha

To tak jak 3/4 mojej klasy ...
23 maj 23:06
dzamil: no nie chyba nie dojde do tego a niechce pisac glupot bo mnie wysmiejecie
23 maj 23:07
Godzio:
Napisałem Ci wszystko
sgn(|x + 1| + 6) = 1 bo |x + 1| + 6 > 0 dla x ∊ R
y = −
√2 * 1 = −
√2
ZW = {−
√2}
23 maj 23:07
dzamil: jus zapewne to slyszales ale jestes wielki
23 maj 23:08
Godzio:
23 maj 23:08