parametry
nie zdam: POMOCY

Zbadaj liczbę rozwiązań równania x
2−6|x| +8 =m w zależności od parametru m.
23 maj 22:24
Anna: pomagam
23 maj 22:31
;):
23 maj 22:35
krystek: Oblicz wspólrzędne wierzchołka paraboli (pq) i dla y<q brak rozwiązań,
y=q dwa rozwiązania itd 4 rozw 3 rozw. 2 rozw.
23 maj 22:45
Anna:

x
2 −6IxI + 8 = m
Rozważamy 2 przypadki:
1) Dla x≥0 : x
2−6x+8 = m
Δ=4,
√Δ=2, x
1= 4, x
2= 2 (prawa część wykresu)
2) Dla x<0 : x
2+6x+8 = m
Δ=4,
√Δ=2, x
1 = −2, x
2 = −4 (lewa część wykresu)
W obu przypadkach współrzędna rzędna wierzchołków parabol jest równa:
Na podstawie wykresu odczytujemy ilość rozwiązań danego równania.
0 rozwiązań dla m ∊ (−
∞, −1)
2 rozwiązania dla m= −1 oraz m∊(8,
∞)
3 " dla m=8
4 " dla m∊(−1,8).
(przepraszam za niezbyt udany rysunek)
23 maj 22:50
Agata: Mógłby ktos dokladniej wytłumaczyć rozwiązanie

te miejsca zerowe sa w końcu na osi pionowej
czy poziomej

?
26 sie 18:48
loitzl9006:
miejsca zerowe ZAWSZE na osi poziomej
jak powstał ten wykres
rozważono funkcję x2−6x+8
policzono miejsca zerowe (np. z delty)
wyszło x=2, x=4
a wartość tej funkcji dla x=0 to 8
i wierzchołek
funkcja x2−6|x|+8 powstała poprzez przekształcenie f(x) → f(|x|)
gdzie f(x) to wyjściowa funkcja x2−6x+8
tak na marginesie |x|2=x2
a takie przekształcenie f(x) → f(|x|)
polega na wymazaniu części wykresu f(x) na lewo od osi y
i odbiciu symetrycznym względem y
tej części wykresu f(x) co jest na prawo od osi y
26 sie 22:06
Gustlik:

Rysujesz wykres funkcji y=x
2−6|x|+8 np. sposobem
Anny i teraz metoda "linijkowa".
Bierzesz linijkę lub cokolwiek, co może ją zastąpić, np. ekierkę czy kątomierz, ustawiasz brzeg
linijki poziomo i jedziesz linijka po wykresie wzdłuż osi OY od dołu do góry (przerywana
niebieska linia to linijka, niebieska strzałka pokazuje kierunek przesuwania linijki, a liczby
na poszczególnych liniach ilość rozwiązań). Zatrzymujesz się tam, gdzie linijka dotyka
wierzchołków wykresu oraz wewnątrz przedziałów, np. w miejscach jak na rysunku i liczysz
punkty przecięcia brzegu linijki z wykresem (na rys. to czerwone kropki) − te punkty to
rozwiązania równania.
Odczytujesz po kolei z wykresu wg kolejności przesuwania linijki:
0 rozwiązań dla m∊(−
∞, −1)
2 rozwiązania dla m=−1
4 rozwiązania dla m∊(−1, 8)
3 rozwiązania dla m=8
2 rozwiązania dla m∊(8, +
∞)
Teraz łączysz ze sobą przypadki z taka samą liczbą rozwiązań i porządkujesz wg liczby
rozwiazań:
0 rozwiązań dla m∊(−
∞, −1)
2 rozwiązania dla m∊{−1}U(8, +
∞)
3 rozwiązania dla m=8
4 rozwiązania dla m∊(−1, 8)
i masz odpowiedź.
27 sie 01:16
Gustlik: Dodam, że tą metodą "linijkową" można odczytywać z wykresu liczbę rozwiązań równania f(x)=m dla
wszystkich rodzajów funkcji.
27 sie 01:20