PILNE NA JUTRO BLAGAM O POMOC
jacekkk: Potrzebuje 2 zadannka na jutrko do sprawdzianu...
1 oblicz pole trojkata rownobocznego na ktorym opisano okrag o promieniu R=√3
2 oblicz promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym wiedzac ze wysokosc wynosi h =2 {3}
23 maj 22:23
23 maj 22:31
jacekkk: mozesz to policzyc ?
23 maj 22:38
Kamyk;D: 1)
R=
√3
R=
23h
√3=
23h
h=
3√32
PΔ=
h2√33
ehh nie chce mi się tu pisać

podstaw pod h to co wyliczyłem i oblicz pole
2)
Wysokość w trójkącie rownobocznym na którym opisano okrąg to 2/3 h więc po prostu h*2/3
23 maj 22:51
23 maj 22:52
PANNA_W: | | h2√ 3 | |
ale wzór na P Δ = |
| |
| | 4 | |
23 maj 22:55
PANNA_W: poprawka zamiast h2 powinno być a2
23 maj 22:57
;): A dlaczego taki wzór?
23 maj 22:58
Kamyk;D: fakt xD przepraszam, ale już nie myślę, a jeszcze przy pisaniu tych wzorów
23 maj 22:58
jacekkk: dzieki juz rozumiem to potrzebuje jeszcze jednego okrag o promieniu 1 cm jest wpisany w trojkat
rownoramienny o podstawie 4 obliczyc dlugosc ramienia trojkata
23 maj 22:59
Kamyk;D: 
a
2√3/4 − wzór na pole trójkąta równobocznego
23 maj 22:59
;): | | h2√3 | |
Ale wzór na pole jest też |
| i nie trzeba obliczać a |
| | 3 | |
23 maj 22:59
PANNA_W: tak, ale jest więcej kombinacji przy liczeniu
23 maj 23:05
;): Jak kto woli
23 maj 23:06