pilne!!
Muniek: oblicz długości wysokości trójkąta ABC o wierzchołkach: A=(2,0),B=(5,4),C=(0,4).
23 maj 22:10
krystek: a której mogą ,być 3.Korzystaj z warunku prostopadłości prostej .
Znajdujesz współczynnik kierunkowy prostej zawierającej np. bok AB i piszesz prosta prostopadłą
z wierzchołka C
23 maj 22:21
Muniek: nie umiem tego robić i w tym problem
23 maj 22:21
krystek: Oj nieuważnie przeczytałam ,chodzi o długości a nie o równania wysokości.
Poszukaj wzoru na odlagłośc punktu od proste.
Napisz równanie boku AB (prosta przecodząca przez 2 punkty dane) a następnie oblicz odległość
punktu C od tej prostej AB wg wzoru.
Tak samo pozostałe wysokości
23 maj 22:39
Gustlik: Najpierw obliczę pole tego trójkąta:
Liczę współrzędne wektorów:
AB
→=[5−2, 4−0]=[3, 4]
AC
→=[0−2, 4−0]=[−2, 4]
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 3 4 |
| −2 4 |
=3*4−4*(−2)=12+8=20
| | 1 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|=10
|
| | 2 | |
Licze teraz współrzedne wektora BC
→
BC
→[0−5, 4−4]=[−5, 0]
Liczę długości boków trójkąta:
c=|AB|=
√32+42=
√9+16=
√25=5
b=|AC|=
√(−2)2+42=
√4+16=
√20=2
√5
a=|BC|=
√(−5)2+02=
√25=5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole= |
| aha= |
| bhb= |
| chc
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5h
a=20 /:5
h
a=4
√5h
b=10 /:
√5
h
c=4
23 maj 23:52