błagam !
KASIA:
błagam.. powiedźcie czy to tak ma być? !
1. Napisz równanie okręgu o środku w punkcie O=(0,0), do którego należy punkt:
a) A=(−4,3)
b) B=(
3√3,−2)
c) C=(−6,−2)
d) D=(5,0)
2. Wyznacz współrzędne y punktu należącego do okręgu o równaniu x
2+y
2=100
a) A=(10,y)
b) B=(−7,y)
c) C=(−
√6,y)
d) D=(6,y)
Uzasadnij, że żaden punkt o współrzędnych (11,y) nie należy do tego okręgu
odp.
1.
a)x
2+y
2=25
b)x
2+y
2=?
c)x
2+y
2=40
d)x
2+y
2==25
2.
a)y=0
b)y=
√51
c)y=
√94
d)y=8
bardzo proszę ..
23 maj 22:02
krystek: b)X2+y2=r2 to R2=pierwiastek stopnia 3 z9+4
23 maj 22:11
krystek: Punkt (11,y) nie należy do okręgu ponieważ 121+y2=100 toy2=−21 co jest fałszem.
23 maj 22:15
KASIA: ok, a w tym 1 w podpunkcie b ma zapisać tak: ?
x2+y2=3√9+4
23 maj 22:16
krystek: tak
23 maj 22:17
KASIA: ok, a inne są dobrze ?
23 maj 22:19
krystek: tak
23 maj 22:22
KASIA: ok, dziękuję
23 maj 22:22
krystek: Oj przepraszam nie wczytałam się w treść.W zad2 nie uwzględniłaś dwóch odpowiedzi
y=−√51 lub y=√51 i tak samo c) i d0
23 maj 22:27
krystek: y=−√91 luby=√91 d) y=−8 lub y=8
23 maj 22:28
KASIA: ok dziękuje
23 maj 22:30